Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

FINA vroeg KNZB Worldcup te organiseren

door Jos van Kuijeren - 27/02/2013, 17:18u. - Bron: KNZB  

De vraag of de KNZB op 7 en 8 augustus de eerste wedstrijd van de FINA Swimming World Cup (korte baan) wil organiseren komt rechtstreeks van de wereldzwembond (FINA).De KNZB is er trots op door de FINA te zijn gevraagd om de start van de wereldbekercyclus in Nederland te laten plaats vinden, zo bevestigt KNZB-preses Erik van Heijningen: "Het is al langer ons streven om, na eerder meerdere Europese toernooien te hebben georganiseerd, ook mondiale zwemtoernooien in Nederland mogelijk te maken. Die kans wordt ons nu geboden. Dat de FINA ons vraagt zien we als een kroon op onze succesvolle organisatie van grote zwemevenementen in de laatste jaren."

Samenwerking
De KNZB heeft een 'verbond' gesloten met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. Joost Helms, wethouder Sport van de gemeente Eindhoven, licht de samenwerking toe: "Eindhoven is al jaren dé zwemhoofdstad van Nederland. Met de KNZB en de provincie werken we sinds het EK Zwemmen 2008 nauw samen om prachtige zwemevenementen naar Brabant en Eindhoven te halen. De Swimming World Cup past dan ook prima bij onze stad en in het Sportplan Brabant 2016 van de provincie."

Mondiaal evenement primeur voor Eindhoven
Na de Olympische Spelen in 1928 (Amsterdam) is er nog nooit een zwemtoernooi onder de vlag van de FINA in Nederland georganiseerd.

In de tijd dat het wereldbekercircuit nog in de kinderschoenen stond werd de eerste Worldcup, die men in Nederland wilde organiseren in Emmen 1989 (eind januari) drie weken voor het evenement van start zou gaan door de KNZB geannuleerd wegens gebrek aan internationale belangstelling.

Gehoor
De World Cup vindt kort na het WK in Barcelona plaats. De FINA heeft hiermee gehoor gegeven aan de roep binnen de zwemwereld om een aanpassing van de kalender. Tot op heden werden de World Cups afgewerkt in het najaar. Nu wordt een aantal Europese wedstrijden naar voren gehaald. Naar grote tevredenheid van technisch directeur van de KNZB, Jacco Verhaeren: "Dankzij de beslissing van de FINA zal het deelnemersveld van de Swimming World Cup aanzienlijk sterker worden. Veel Amerikaanse en Australische topzwemmers en –zwemsters gaan hun trip verlengen, en blijven op Europese bodem. Als Nederland gaan we natuurlijk onze sterkste equipe afvaardigen om de strijd aan te gaan met de wereldtop."

Druk jaar
Het wordt een druk jaar voor het organiseren van internationale evenementen op Nederlandse bodem. In juli de EYOF in Utrecht, begin september de EK Masters in Eindhoven vooraf gegaan door de Arena FINA Worldcup. "We kunnen zoiets aan" zegt, Paul van den Heuvel. Ondanks de vakantietijd voorziet de directeur Internationale Evenementen KNZB genoeg mogelijkheden om de organisatie van het tweedaagse evenement rond te krijgen.
Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
25 februari 2006
Jacco Verhaeren denkt het technisch directeurschap bij de KNZB te kunnen combineren met zijn dagelijkse werk als trainer van Pieter van den Hoogenband en als technisch directeur bij NZE. Dat is te lezen in de Volkskrant.
Jacco Verhaeren denkt het technisch directeurschap bij de KNZB te kunnen combineren met zijn dagelijkse werk als trainer van Pieter van den Hoogenband en als technisch directeur bij NZE. Dat is te lezen in de Volkskrant.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl