© Zwemkroniek Online op www.zwemkroniek.com Bericht gepost 14-10-2002 09:44 uur


Vroegere rugslagzwemster Cor Kint overleden

Uit Australië kwam het bericht dat op 82-jarige leeftijd Cor Kint is overleden. Cor Kint was Europees kampioene op de 100 meter rugslag in 1938. Bovendien was zij gedurende 20 jaar met 1.10.9 wereldrecordhoudster op deze afstand. Vanwege die prestatie werd de van oorsprong Rotterdamse zwemster in 1971 opgenomen in The International Hall of Fame in Florida.
In het boek ‘De beste sporters van de twintigste Eeuw’ wordt de overleden sportvrouw, die tot aan het eind van haar leven in de rivier van haar woonplaats Nambucca Heads regelmatig een kilometer zwom (rugslag), als volgt beschreven:
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog had Nederland een grote traditie op de rugslag. In zowel 1934 als 1938 ging de titel op de 100 meter naar een Nederlandse zwemster en bij de Spelen van Berlijn 1936 was er zelfs sprake van een dubbele triomf. De successen werden echter drooggelegd vanwege de oorlogsjaren, waarin internationale toernooien taboe waren. Vooral voor Cor Kint was dat jammer. In tegenstelling tot de laatste decennia in deze eeuw, stonden grote sportgebeurtenissen in de jaren er aan voorafgaand nauwelijks in de publiciteit. Vandaar ook dat de Europese kampioene 100 meter rugslag in Londen 1938 daar niet veel misbaar over maakte. “Cor had daar niet zoveel problemen mee”, vertelde Jeanne Barnhard, een goede vriendin van de zwemster jaren later. “Je keek in die tijd niet zo ver vooruit en dat kwam niet op de eerste plaats door de oorlogsdreiging.
Cor Kint moest eerst de welbekende watervrees overwinnen voor haar talent zichtbaar werd. Zij kwam uit de school van ‘Ma’ Braun, die bij de Onderlinge Dames Zwemclub in Rotterdam met ijzeren hand haar zwemtroepen regeerde en waar zij per dag één uur trainde. Als 15-jarige kreeg zij na vermeende luiheid een keer de opdracht een kwartier rugslag armen te doen voor de spiegel. Dat deed ze dus! Tegendraads zijn was uit den boze.
Voor de Olympische Spelen van Berlijn kwam Cor Kint nog niet in aanmerking omdat de concurrent in eigen land moordend was. In 1938 later zwom zij in 1938 als lid van een nieuwe vereniging “R” en getraind door ‘Ma’ Kerkmeester, naar de Europese titel. Op 1 november van dat jaar vestigde zij in Kopenhagen haar eerste wereldrecord. Dat hield negen dagen stand, omdat de Amsterdamse Iet van Feggelen bij wedstrijden in Den Haag iets sneller was.
Bijna een jaar later, toen de Duitse inval in Polen elk ander nieuws overschaduwde, pakte Cor Kint het record weer terug. Haar fabelachtig snelle 1.10.9, gezwommen tijdens een recordpoging, hield ruim twintig jaar stand als snelste wereldtijd op de 25 meterbaan. De huldiging als wereldrecordhoudster onderging zij met enig flegma. Haar supporters en de kranten, maakten er meer ophef van dan zij zelf wilde. Zij was trots op haar prestatie. Meer niet.


Naast de Europese titel behaalde Cor Kint drie nationale titels op de 100 meter rugslag. Zij vestigde op diverse rugslagafstanden in totaal 4 Nederlandse en 4 Europese records en voegde daar 6 wereldrecords aan toe.
Cor Kint volgde in Australië met grote belangstelling het internationale zwemmen. Zij was dan ook apetrots toen Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband naar Olympisch goud zwommen in Sydney 2000.

Zwemkroniek Online. Dé nieuws en informatiesite van zwemmend Nederland