Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

WK Montreal 2005


Nederlandse zwemmen stelt internationaal niets voor

door Jos van Kuijeren - 01/08/2005, 03:40 - Bron: Swimjos Print Mail een vriend

Edith van Dijk was de grote gouden uitzondering in de totale Nederlandse zwemafvaardiging en Marleen Veldhuis redde in het zwembad het toernooi voor Nederland met haar zilveren medaille op de 50 meter vrije slag. Dat was een mooie opsteker na haar verprutste race op de 100 meter. Met fraaie persoonlijke records op de 100 en 200 vrij en de 100 vlinder was Inge Dekker de Nederlandse revelatie van het toernooi. Zij zegt ondanks de gemiste kan op de 100 vlinder veel geleerd te hebben van dit toernooi en ze wil een volgende keer op het podium. De vrouwenestafetteploeg op de 4x100 eindigde als vierde. Positief al bleef er een licht katterig gevoel over, omdat niet iedereen in het team boven zichzelf kon uitstijgen.
Voor het overige viel er niet veel te jubelen. Natuurlijk, de 4x100 bij de mannen haalde de finale. Daarin viel het kwartet tegen en als eerste ten prooi aan de Hollanditis (de kwaal, dat in de finale uiteindelijk langzamer gezwommen wordt dan in series en/of halve finale). Grote lichtpunt was Robin van Aggele met zijn mooie klasseringen op de 200 en 400 wissel en het persoonlijke record op de 200 meter vrije slag.

Er zullen wel weer mensen zijn, die de volgende opsomming negatief vinden. Niet lezen dus, want met je neus op de feiten gedrukt worden is niet prettig. Stelling: De Nederlandse ploeg heeft ondanks enkele uitzonderingen slecht gepresteerd bij de wereldkampioenschappen in Canada. Internationaal stelt ons land niets meer voor.

Even een overzicht:
Vrouwen:
50 vrij: Zilver en 17-de
100 vrij 5e (finale), 12e (halve finale)
50 rug: 16e (halve finale)
50 school: 13e (halve finale)
50 vlinder: 7e (finale), 9e (halve finale)
100 vlinder 6e (finale)

4x100 vrij: 4e (finale)
4x200 vrij: 10e (series)
4x100 wissel: 9e (series)

Persoonlijke records: 5
PR vliegende start: 5

Mannen
50 vrij: 17e (series)
100 vrij 33e (series)
200 vrij 44e (series)
50 school: 20e
100 school: 30e en 33e (series)
200 wissel: 13e (halve finale)
400 wissel: 11e (series)

4x100 vrij: 8e (finale)
4x200 vrij: 12e (series)

Persoonlijke records: 2
PR’s vliegende start: 2

Alleen in 1994, toen Nederland drie keer in een finale was vertegenwoordigd, was het eindresultaat nog slechter. De enige conclusie is dan ook: het Nederlandse zwemmen heeft internationaal de aansluiting helemaal verloren. De term ‘Nederland, zwemland’ mag dus voorlopig in de vriezer. Ooit na geweldige resultaten van de tandem De Bruijn/Van den Hoogenband in Sydney kreeg ons land dat etiket opgeplakt, maar intussen is dat plakkertje verbleekt.
Voor chef de mission René Dekker, die halverwege de week voor de radiomicrofoon tekst en uitleg kwam geven over de Nederlandse prestaties is er nog geen reden voor paniek en hoeft er nog niet aan de alarmbel getrokken worden. “In 1994 toen ik bondscoach was, ging het heel slecht met het Nederlandse zwemmen. Een jaar later waren er de eerste positieve resultaten bij de EK in Wenen en daarna begon er een periode van ongekende bloei.”
De toenmalige bondscoach vergeet echter gemakshalve dat er nu geen sprake is van aanwas van hoop op de toekomst. Bij de EJK zijn kleine delegaties en moet elk talent-in-de-dop gekoesterd worden.
Bij de definitieve samenstelling van de ploeg in april, kregen zwemmers het voordeel van de twijfel onder het motto dat ervaring opdoen een belangrijk gegeven is. Dit loffelijke streven is echter niet goed uitgepakt. Dekker: “Voor sporterts heeft deelnemen een enorme impact. Dat meenemen heeft een risico. Ik heb liever dat de sporters zelf ervaren dat zij veel harder moeten werken. Leren betekent ook op een toernooi je beste tijden neer zetten. En daarom kijk ik met gemengde gevoelens terug. Bij alle estafette, gold dat er in de series gewoon keihard gezwommen moest worden om de finale te halen. Te vaak was het net niet.”Dekker doelde daarbij met name op de aflossingsploegen op de 4x200 meter vrije slag.

Hij en met hem veel anderen zagen ook dat “races net niets te lang waren”. Te kort duurvermogen was de simpele constatering.”Bij EK kun je misschien net finales halen, hier word je afgestraft.” “Misschien wordt er wel iets te ver doorgegaan naar kwaliteitssets. Kwaliteit erg belangrijk. Je moet tegenwoordig net als bij het schaatsen snel openen, maar je kunt dat tempo alleen vasthouden als je duurvermogen getraind is.

De teleurstellende prestaties waren in elk segment van de nationale afvaardiging terug te vinden. In de ploeg van Fedor Hes bleek Thijs van Valkengoed niet over de vereiste topvorm te beschikken en kwam Chantal Goot niet in de buurt van haar pr’s of beste seizoenstijden. Voor Jacco Verhaeren, de coach met een reeks van successen achter zijn naam met o.a.Kirsten Vlieghuis, Marcel Wouda, Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband, vond het wel degelijk pijnlijk dat zijn mensen (Zastrow “moeite met juiste moment van pieken” ) en Felten (“weliswaar geblesseerd geweest, maar hier zonder overtuiging aan de start”). “Sommige mensen pakken het in een keer, bij anderen gaat het via de weg der geleidelijkheid.”
Niet iedereen in de groep van TWN-trainer Dick Bergsma was in goeden doen en ook de NZE-afvaardiging had geen uitschieters in de gelederen.
“Eenling” Robin van Aggele liet zich door niet of niemand uit zijn evenwicht brengen. Hij vond het “cool” om in dezelfde serie te zwemmen als Michael Phelps, maar constateerde tegelijkertijd als aankomend trainer dat je bergen werk moet verzetten om internationaal aan de top te komen. Hij bereidde zich in Nederland voor. In een binnenbad.

Na de NK hebben de verschillende bloedgroepen van het WK-team zelf de trainingsstages kunnen vaststellen. Op die manier kon er rustig en gedegen worden getraind naar eigen inzicht. Toch was er – alweer de uitzonderingen niet meegerekend -
Waarom geen progressie na 2 maanden. Jacco Verhaeren: “Je hoopt dat mensen uit hun slof schieten. Ik heb het niet gezien. Maar je moet daaruit niet de conclusie trekken dat de voorbereiding op deze manier gestopt wordt. Niet veranderen, maar juist blijven doen. Daaruit kunnen wij voordeel putten.”

Wat zegt echter Mandy van Rooden: “De trainingskampen als voorbereiding op grote
toernooien moeten beter afgestemd zijn op de situatie ter plekke. Als deze
situatie niet verandert, gaan Jacco (Verhaeren) en ik in het vervolg desnoods alles helemaal alleen doen. We moeten toch de juiste keuzes maken.''
In de voorbereiding op de wereldtitelstrijd trainde de Nederlandse ploeg een aantal weken in een binnenbad in Ottawa, terwijl de wereldkampioenschappen in de openlucht werden gezwommen. “We hebben er ook op aangedrongen buiten iets te gaan zoeken, maar we kregen te horen dat dit niet mogelijk was. Wat dat betreft is de
bond toch een log en amateuristisch orgaan.”
Zou het nu werkelijk hebben uitgemaakt? Vorig jaar nog trainden Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow en Klaas Erik Zwering tijdens het laatste trainingskamp ter voorbereiding op de Olympische Spelen in het Italiaanse Como binnen. Zij zwommen met de afwisselend binnen en buiten trainende Johan Kenkhuis naar Olympisch zilver op de 4x100 vrij.

De Europese titelstrijd wordt volgend jaar (27 juli tot en met 3 augustus) ook in de buitenlucht afgewerkt. Kijken hoe dat gaat verlopen.Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
14 december 1958
Als Cocky Gastelaars (SZC) in Rotterdam een tijd zwemt van 1.02.8 op de 100 m.vrije slag is dat niet alleen een Nederlands record, maar tevens een prestatie die internationaal telt. Zeker omdat duikelkeerpunten nog niet benut worden, omdat de kant altijd eerst met de hand moet worden aangeraakt voordat het keerpunt wordt ingezet.
Als Cocky Gastelaars (SZC) in Rotterdam een tijd zwemt van 1.02.8 op de 100 m.vrije slag is dat niet alleen een Nederlands record, maar tevens een prestatie die internationaal telt. Zeker omdat duikelkeerpunten nog niet benut worden, omdat de kant altijd eerst met de hand moet worden aangeraakt voordat het keerpunt wordt ingezet.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl