Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Down Under

G'day Geelong

door Jos van Kuijeren - 03/04/2007, 02:35Zwembad Kardinia in Geelong was voor de Nederlandse ploeg een ideale plek om zich voor te bereiden op de WK zwemmen. Medewerkster Lisa Dopper (Nederlandse voorouders) denkt met veel plezier terug aan de vier weken met de Nederlanders. Na de WK was er voor Swimjos tijd voor ontspanning o.a. met een bezoekje aan Geelong.


Partir, c'est mourir un peu...

door Jos van Kuijeren - 01/04/2007, 11:36


Niets menselijks is ook de Royal Dutch Swimming Press vreemd. Er dus werd er zaterdagavond menig traantje weggepinkt in restaurant Waterfront bij het afscheid van Sp!ts-verslaggeefster Priscilla Speyer-Godschalk. De roodharige reporter was in Melbourne voor de laatste maal actief en gaat bij de krant een functie als eindredactrice vervullen.

Namens www.zwemkroniek.com, 's lands populairste en daarom meest bekeken zwemsite, wensen wij vanuit Down Under Priscilla veel succes toe in haar nieuwe functie.


Ada Kok en de was

door Jos van Kuijeren - 30/03/2007, 14:11

Ada Kok hangt de vuile was in Melbourne niet buiten.Daarom overhandigde de voormalige vlinderslagzwemster haar vieze sokken, bevlekte blouses en lingerie aan Swimjos, die beloofde in zijn appartement een 30 graden wasje te zullen draaien.

Vanwege de grondige wijze waarop Swimjos en zijn kamergenoot John Volkers (De Volkskrant) de zaken Down Under aanpakken, luistert het illustere duo inmiddels naar de bijnaam Spic & Span.


Tijd voor ontspanning (5)

door Jos van Kuijeren - 29/03/2007, 06:14

De wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne blijken een ware 'rat race'. Alleen de sterksten blijven over.
Terwijl de letterslaven van de Royal Dutch Swimming Press (RDSP) dagelijks trouw hun lezers kond doen van de prestaties van de Nederlandse ploeg, blijken de inktkoelies uit Japan er een geheel andere mores op na te houden.
In plaats van het thuisfront te berichten over volksheld Kosuke Katajima, gebruiken zij de tafels in de persruimte dagelijks voor een zogeheten 'power nap'.De RDSP reageerde bij monde van jubilaris Jos van Kuijeren geamuseerd. "Dat noem ik nou nog eens 'oogjes dicht en snaveltjes toe'."


Tijd voor ontspanning (4)

door Jos van Kuijeren - 28/03/2007, 02:54


Tussen alle drukke werkzaamheden door vond het mannelijke deel van de Royal Dutch Swimming Press (RDSP) in het perscentrum van de Rod Laver Arena toch nog de tijd om even te poseren. Achterste rij, vlnr: Robert Vos (ANP foto) en John Volkers (De Volkskrant). Voorste rij, vlnr: Martijn van Beeten (Algemeen Dagblad), Luuk Blijboom (De Telegraaf) en uw onvolprezen Jos van Kuijeren (NOS Radio en www.zwemkroniek.com, Nederlands enige echte en om die reden meest bekeken èn gewaardeerde zwemsite). Rob Schoof was wel druk met zijn werk voor de middagkrant NRC.....


Tijd voor ontspanning (3)

door Jos van Kuijeren - 27/03/2007, 03:13


Dat Melbourne een stad van grote schoonheid is, wordt op deze foto eens te meer bewezen. Namens de Royal Dutch Swimming Press doen debutante Angela van de Paal (GPD, rechts) en scheidend Sp!ts-verslaggeefster Priscilla Speijer-Godschalk een verwoede poging de aandacht af te leiden van de adembenemende skyline van de metropool


Tijd voor ontspanning, deel 2

door Jos van Kuijeren - 26/03/2007, 10:03Niet alleen bij de Royal Dutch Swim Press staat de boog niet 24 uur per dag gespannen. Ook de in Melbourne aanwezige bobo's (beter bekend als zwebo's) genieten van de schitterende metropool, zo blijkt uit deze foto. Henny Smorenburg van het organisatiecomité EK 2008 vereeuwigt hier Jan Kossen aan de boorden van de Yarra River.


Tijd voor ontspanning

door Jos van Kuijeren - 25/03/2007, 03:45Voordat er dagenlang keihard gewerkt moet worden in de Rod Laver Arena is er even tijd voor ontspanning voor Royal Dutch Swimming Press in Healesvill, het Australian Wildlife Health Centre.


Wereldrecord zwemmen is 19.500 euro waard

door Jos van Kuijeren - 23/03/2007, 05:25 - Bron: Belga/dm

De Internationale Zwemfederatie (FINA) zal een premie van 19.500 euro toekennen aan de zwemmers die een wereldrecord vestigen tijdens het WK in het Australische Melbourne.
Voor een podiumplaats in de individuele competities heeft de FINA een bonus van 9.360 euro voor de winnaar, 5.460 euro voor de tweede en 3.900 euro voor de derde. "Als ik een prijs win, ga ik lekker een middagje winkelen", grapte Leisel Jones, grote favoriete op de schoolslagnummers en wereldrecordhoudster op de 100 en 200 meter.


Does my bum look big yet? Yes, Libby

door Jos van Kuijeren - 20/03/2007, 10:06

Waarschijnlijk is Libby Lenton de enige vrouw in Australie die de afgelopen maanden druk bezig is geweest een dikkere kont te krijgen. Althans dat stond onder de titel "Does my bum look big yet? Yes, Libby" te lezen in een van de Australische kranten, die uitgebreid voorbeschouwen op de WK.

Wat bleek? Bij tests na de Australische WK-trials in december vorig jaar kwam aan het licht dat de bilspieren wel wat sterker mochten zijn!
De ex-wereldrecordhoudster op de 100 meter vrije slag volgde een special krachttrainingsprogramma en dat heeft tot resultaat gehad, dat zij bij setjes benenzwemmen haar kracht en snelheid is toegenomen. Zo vertelde haar trainer Stephen Widmer. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe wegen om de strijd met bijvoorbeeld Britta Steffen aan te gaan”, verklaarde de in Zwitserland geboren coach.
De Duitse ontnam Lenton vorig jaar bij de EK in Boedapest met 0.53.30 het wereldrecord op de 100 meter vrije slag.

Lisbeth Lenton veroverde in Montreal 2005, waar zij niet op de 100 vrij mocht starten, de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Zij ziet op dit nummer Marleen Veldhuis als haar grootste rivale, zeker nu die in het halve jaar dat zij traint bij Jacco Verhaeren, zoveel progressie heeft geboekt. Ook al zwom de Nederlandse sprintster haar 0.24.37 in een ‘low key’-wedstrijd, de tijd heeft veel indruk gemaakt bij de Aussies.


All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
25 september 1963
Een kwartet Y-zwemmers, bestaande uit Bert Sitters, Peter Vroegop, Jan Bouwman en Jan Jiskoot, verbetert het NR op de 4x100 vrij en brengt het op 3.49.0.(25 m.baan).
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl