Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Made in China

Popov verslaat Hackett

door Jos van Kuijeren - 23/08/2008, 06:05 - Bron: Swimnews.com

In de strijd om een plaats in de IOC-atletencommissie heeft Grant Hackett het moeten afleggen tegen Alexander Popov. In de commissie mag slechts een atleet per sport plaats nemen. Het was bijna een ongelijke strijd tussen de Australische lange afstander en de populaire vroegere tsaar op de sprint. De Rus zegevierde met 1903 stemmen en dat waren er 800 meer dan de Australische teamcaptain kreeg. Daarmee verlengde Popov zijn termijn in de commissie. Hij krijgt voor de komende vier jaar gezelschap van Claudia Bokel (schermen) uit Duitsland, Moon Dae-Sung (taekwondo) uit Korea en Ruiz-Luaces Yumilka (volleybal) uit Cuba.


Uitgeverijen zoeken Maarten

door Jos van Kuijeren - 22/08/2008, 13:45 - Bron: Sport.nl

Maarten van der Weijden heeft na zijn olympische titel op de tien kilometer lange baan diverse aanbiedingen gekregen om zijn bijzondere verhaal in boekvorm uit te brengen. Diverse Nederlandse en ook een Amerikaanse uitgeverijen hebben contact opgenomen met de langeafstandsspecialist die herstelde van leukemie.

"Als ik terug ben in Nederland ga ik alle mails eens rustig bekijken. Maar als het boek van kwaliteit is, zou het wel mooi zijn als mijn verhaal wordt uitgegeven.''

Van der Weijden werd overstelpt met reacties nadat hij donderdag naar het olympisch goud zwom. Er zaten ook veel emotionele reacties bij. "Ik heb al veel mails gekregen van familieleden met vergelijkbare verhalen, die heel veel steun uit mijn prestatie halen. Dat is wat ik graag wilde bereiken.''

De prestatie van Van der Weijden was ook in China zelf groot nieuws. De Chinese krant China Daily had in de editie van vrijdag de hele voorpagina voor de Nederlander ingeruimd. Dat leidde in het olympisch dorp tot de nodige reacties. "Een Spaanse basketballer stak bijvoorbeeld zijn duim naar mij op. Die waardering is toch wel erg leuk.''


Criminele organisatie achter Griekse dopingzaken

door Jos van Kuijeren - 19/08/2008, 07:14 - Bron: Swimnews

Het kan haast niet anders of er moet een crimonele organisatie zitten achter inmiddels 15 geruchtmakende dopingzaken in Griekenland. Bij de ‘betrapten’hoort ook de zwemmer Yianns Drymonakos, de Europese kampioen van Eindhoven 2008 op de 200 meter vlinderslag. Hij werd in mei positief bevonden op de aanwezigheid van methyltrienolone op grond daarvan werden al zijn internationale resultaten van de voorgaande zes maanden ongeldig verklaard. Drymonakos is onmiddellijk gestopt.

"Er zijn vijftien mensen betrapt op het zelfde middel. Dit is zo merkwaardig dat het niet anders kan zijn dat er een organisatie achter zit, er moet een boel geld achter zitten”, zei Minos Kyriakou, de voorzitter van het Griekse NOC. In Beijing werd een Griekse hordenloopster naar huis gestuurd nadat ook zei positief was getest tijdens een onaangekondigde controle.


Kassa voor zwemcoach door deal met concurrentie

door Oene Rusticus - 17/08/2008, 15:09 - Bron: ANP

Een opmerkelijk bericht verscheen vandaag bij het ANP:

Het salaris dat trainer Ken Wood van de Australische zwembond kreeg, was zo laag dat hij graag andere inkomsten kreeg. En dan maakte het voor hem niet uit dat hij zijn geheime, succesvolle trainingsmethoden voor veel geld aan de Chinese concurrentie verkocht.

Pijnlijk voor hem versloeg afgelopen week juist de Chinese zwemster Liu Zige de Australische Jessica Schipper, met wie Wood tot aan maart samenwerkte. De tot voor kort nog onbekende Liu Zige zwom op de 200 meter vlinderslag op de Olympische Spelen een wereldrecord, Schipper haalde brons.

De nederlaag had hem pijn gedaan, zo gaf Wood volgens Australische media zondag toe. Bitterzoet, zo omschreef hij zijn gevoelens. „Geld is één ding, ik moet ook leven. Maar Jessica is mijn zwemster. Ik heb haar begeleid sinds haar twaalfde.”

De 78-jarige Wood wilde niet zeggen hoeveel geld hij van de Chinezen had ontvangen. De vraag of hij schuld heeft aan het verlies, kon de Australiër naar eigen zeggen niet beantwoorden. „Ik wilde dat Jessica won. Ik wilde goud voor haar.”


Nieuwe startblokken

door Jos van Kuijeren - 16/08/2008, 15:34

De innovatie in de zwemsport mag niet t snel gaan. Eén ding tegelijk liefst, denkt de FINA. Daarom besloot internationale zwemfederatie de introductie van de nieuwste startblokken nog even uit te stellen. Het revolutionaire ontwerp, met een schuin afzetvlak voor de voeten zoals in de atletiek gebruikelijk is, wordt nu verwacht bij Worldcupwedstrijden komend najaar.
De uitvinders van het high-tech startblok denken dat een tijdwinst van een tiende seconde is te boeken. Dale Neuberger, vice-voorzitter van de FINA, zei dat de zwemmers en hun coaches meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe vertrekplek op de bassinrand. Vandaar het besluit om de introductie van deze nieuwigheid 'over de Olympische Spelen te tillen'. Wie de primeur heeft is niet bekend.


Inge de Bruijn knuffelt gouden zwemsters

door Jos van Kuijeren - 10/08/2008, 17:39 - Bron: ANP

Cilya van der Kooij van het ANP zag het en noteerde het volgende bericht.
PEKING - Inge de Bruijn deelde heel even mee in de feestvreugde rond de Nederlandse zwemsters. Na hun gouden race op de 4x100 vrij slaagde de veelvoudig olympisch kampioene erin de beveiliging te omzeilen om het succesvolle viertal persoonlijk te feliciteren.
,,Ik heb de meiden allemaal even kunnen knuffelen en ik heb ook de gouden medaille kunnen vasthouden. Het was een magistrale race'', aldus de Barendrechtse.
De Bruijn is namens de NOS in Peking. Ze assisteert de commentatoren bij de Nederlandse races op radio en televisie.


De herkomst van de Olympische eed

door Jos van Kuijeren - 07/08/2008, 17:27

De Olympische eed was er eerder dan het Olympische vuur. Vanaf de Spelen van Antwerpen 1920 wordt de Olympische eed twee keer afgelegd. Dit gebeurt zowel door een afgevaardigde deelnemer aan de Spelen als door een official van de jury. Zij doen dit met de vingers gekruist en spreken namens alle deelnemers en officials.

Pierre de Coubertin, de grondlegger van de Spelen, bedacht de tekst van de Olympische eed zelf. De eed was voor hem belangrijk in het kader van eerlijkheid en verbroedering tussen alle deelnemers. Bovendien past de Olympische eed binnen de ideologie die hij al op jonge leeftijd ontwikkelde.

Na de eerste keer in 1920 is de Olympische eed nooit veranderd. De precieze inhoud luidt: "In naam van alle deelnemers, beloof ik dat we deel zullen nemen aan deze Olympische Spelen, met respect en dat we trouw blijven aan de regels zoals het bestuur van de Olympisch Spelen deze heeft opgesteld. In de ware gedachte van sportiviteit, voor de lof van de sport en de eer van ons team."


Chinese zwemster volgt bizarre therapie

door Oene Rusticus - 04/08/2008, 20:42 - Bron: ANP

De Chinese schoolslagzwemster Wang Qun heeft een wel erg originele manier gevonden om zich op de Olympische Spelen in de kijker te zwemmen. Een twaalftal bollen 'sieren' haar gespierde rug, het resultaat van een oude Chinese 'cupping' therapie.

Bij 'cupping' maakt men gebruik van holle glazen bollen en bamboepotjes. De bollen en potjes worden binnenin fors verwarmd waardoor de zuurstof verdwijnt en een vacuüm wordt gecreëerd. Ze zuigen als het ware de huid strak, zodat de doorbloeding vlotter verloopt.


All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
21 september 1988
Met 2.30.83 op de 200 meter schoolslag vestigt Linda Moes (Eemsrobben) in de Olympische B-finale een Nederlands record. Het is in Seoul een voortreffelijke prestatie van de zwemster uit Veendam.
Met 2.30.83 op de 200 meter schoolslag vestigt Linda Moes (Eemsrobben) in de Olympische B-finale een Nederlands record. Het is in Seoul een voortreffelijke prestatie van de zwemster uit Veendam.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl