Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Zwempionier Iet van Feggelen (91) overleden

door Jos van Kuijeren - 17/07/2012, 22:01u.
Print Mail een vriend

De Tweede Wereldoorlog was spelbreker in de zwemloopbaan van Iet van Feggelen, die deze week in haar woonplaats Amsterdam op 91-jarige leeftijd is overleden. De pure liefhebster genoot niettemin met volle teugen van haar favoriete sport ook al moest de talentvolle rugslagzwemster Olympische starts missen.

Twee maal, in 1938 en 1947, stond zij bij Europese kampioenschappen na de 100 meter rugslag op het podium als winnares van respectievelijk zilver en brons. Maar liefst zeven keer vestigde zij een wereldrecord en haar erelijst vermeldt drie nationale titels.

Samen met Nel van Vliet maakte Iet (eigenlijk Irene), die inmiddels getrouwd was en Koster-van Feggelen genoemd werd, in 1947 een fantastische zwemrondreis in de Verenigde Staten. Daar maakte zij kennis met het kunstzwemmen en haar naam zal altijd verbonden zijn met de introductie ervan in Nederland én Europa.

Samen met Jan Armbrust zou zij uitgroeien tot het populair maken van het ‘waterballet’ als wedstrijdsport.

De familie Van Feggelen, vereniging De Meeuwen, was zeer bekend in Amsterdamse zwem- en waterpolokringen. Ruud van Feggelen maakte deel uit van het Nederlands zevental dat OS-brons won in 1948. Later was hij bondscoach in 1964 en 1968.

Toen er voor de landenwedstrijden en EK een beroep werd gedaan op haar leiderskwaliteiten begon Iet Koster-Van Feggelen een nieuwe carrière, die haar weer over de hele wereld bracht.

Als damesleidster van de zwemploeg was zij zeer geliefd ten tijde van de hoogtijdagen in de jaren zestig, toen o.a.Betty Heukels, Ada Kok, Ria van Velsen en Erica Terpstra tot de bekende namen behoorden. Drie maal bij Europese kampioenschappen (1958, 1962 en 1966) en evenveel keer bij Olympische Spelen (1960, 1964 en 1968)

In 2009 werd Iet Koster-Van Feggelen opgenomen in de International Swimming Hall of Fame in Fort Lauderdale, Florida vanwege haar prestaties en als pionier van het synchroonzwemmen in Europa.





































Overvloed aan pr's bij Open Irish in Dublin

door Jos van Kuijeren - 16/07/2012, 09:36u.
Print Mail een vriend

Vooral de vele pr’s waren een opvallend gegeven voor de juniorenploeg, die zich na de NJK in Drachten(14, 15 en 16 juni) heeft voorbereid op de Irish Open Age Championships in Dublin.

Deze kampioenschappen golden als vervangende wedstrijd voor de het Europees Jeugd Olympisch Festival, dat om de twee jaar (oneven jaren) wordt gehouden. In Dublin kwamen 5 zwemsters (allen geboren in 1998) en vijf zwemmers (geboren in 1996) aan de start, die nu kunnen doorgroeien naar EJK-niveau.

Verantwoordelijk coach Sebastiaan Kuijpers vatte ‘Dublin’ samen: “Het gehele team in Dublin kan terugkijken op een geweldig toernooi met vele persoonlijke records (29x een tijdsverbetering) voor alle 10 zwemmers en 10x een NR op 4 onderdelen. Bovendien heerste er een geweldige sfeer binnen het team waarin er met elkaar mooie prestaties zijn neergezet. We kunnen vol trots terugkijken op dit toernooi en de voorbereidingen in de laatste 4 weken.”


Achter van links naar rechts: bondscoach Titus Mennen, Sanne Advocaat, Laurent Bams, Kim Busch, Tessa Vermeulen, Bjorn Scherbeijn, Yamiko Steenhoek en Yoran Klos; midden: Kira Fijn (coach), Carmen van de Rijt, Kyle Stolk en Kinge Zandringa. Liggend: Sebastiaan Kuijpers (coach)

(uitslagen zijn te vinden op Meet Results Dublin)

Het heeft een tijdje geduurd, maar de 36 videos van Dublin staan nu allemaal gesorteerd op YouTube.

Als het goed is zal deze link je naar de hele serie nemen van de : Open Irish 2012

De filmpjes zijn allemaal genummerd van 00 tot 35 en worden dan vervolgd met ‘vEJOF 2012 Dublin’. In de titel staat verder het evenement met de namen van de zwemmers. Bij de wedstrijden zelf staat er achter de naam b4 of b5 en dat geeft de baan van de desbetreffende zwemmer aan. Onder de video staan de tijden en plaatsingen gezwommen.

Helaas heb ik de volgende niet: medaille uitreikingen 100 rug van Laurent en Sanne alsmede de 800 vrije slag wedstrijd van Tessa.

Waar Kyle, Bjorn en Yamiko alledrie in de finales zwommen heb ik namen moeten afkorten omdat de titel te lang werd.

Als er fouten worden ontdekt, hoor ik het graag; wil de link nu echter doorsturen omdat er om de videos gevraagd wordt, dus wijzigingen kunnen we altijd nog doorvoeren.

Voor YouTube zijn alle videos van HD naar WMV formaat veranderd, maar als iemand de betere, originele video wilt hebben is dat geen probleem.


@swimjos










Indrukwekkende recordrace Kyle Stolk 200 wissel

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 21:43u.
Print Mail een vriend

Kyle Stolk heeft zijn deelname aan de Open Irish Age Championships in Dublin besloten met een voortreffelijke race op de 200 meter wisselslag in 2.04.60.

Daarmee verpulverde hij het NR Junioren en 16 jaar, dat met 2.06.17 sinds 31 juli 2009 op naam stond van Sam van de Schootbrugge. De Nederlander met een Engelse moeder zwom deze tijd bij de Engelse jeugdkampioenschappen in Sheffield.

In Dublin resulteerde de 200 wissel bij de jongensjeugd in een drievoudige Nederlandse overwinning, want Bjorn Scherbeijn (2.08.76 pr) en Yamiko Steenhoek (2.12.32 pr).

Stolk bleef met zijn tijd slechts 0,07 seconde verwijderd van het NR jeugd dat sinds de EJK op Malta (8 juli 2001) de naam draagt van Nick van der Zandt. De destijds 18-jarige zwemmer veroverde er EJK-zilver mee. De EJK-limiet 2012 stond op 2.05.58, dus Stolk heeft prima vooruitzichten voor 2013 (EJK in Polen) en 2014 (EJK in Nederland).

Op de laatste avond veroverde ook Carmen van de Rijt weer goud, dankzij haar 2.40.97 op de 200m schoolslag.

Uitstekend op dreef was ook Tessa Vermeulen. De 14-jarige Zaanse was in 9.16.36 met overmacht de snelste op de 800m vrije slag. Zij verbeterde haar pr met maar liefst 8,27 seconden!


V.l.n.r. Yamiko Steenhoek, Bjorn Scherbeijn, Tessa Vermeulen, Kyle Stolk, Carmen van de Rijt, Kim Busch en Yoran Klos.

(Later meer)

(uitslagen zijn te vinden op Meet Results Dublin)

@swimjos

Studio Sport-reportage vertrek zwemploeg

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 21:05u.
Print Mail een vriend

Het gaat nu echt beginnen. Dat was te merken bij het vertrek van de Nederlandse zwemploeg naar Leeds om daar bezig te zijn met de laatste Olympische voorbereiding. Een heel verschil met vier jaar geleden toen enkele weken voor Beijing het vliegtuig genomen werd voor de laatste voorbereiding in Hong Kong.
De NOS was er op Schiphol bij voordat de Oranje zwemmers en zwemsters door de douane gingen. Een reportage van Martin Vriesema



@swimjos















Evelien van Ruiten 23e bij EJK 5 kilometer Kocaeli

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 17:38u.
Print Mail een vriend

Het EJK open water over een afstand van 5 kilometer vond dit jaar plaats in Kocaeli gelegen aan de Golf van Ýzmit, ongeveer 150 kilometer ten oosten van Istanboel. Voor Nederland kwam Evelien van Ruiten aan de start, nadat zij bij NK 5 km in Amersfoort (21 april) had voldaan aan de deelname-limiet.

Het was een bijzonder avontuur om in Turkije deel te nemen aan dit evenement, waarvoor zij o.a. getraind had tijdens de EJK-stage begin mei in Mallorca en vormbehoud had getoond bij wedstrijden in Strijen.


Evelien van Ruiten (in zwart wetsuit)trainde 4500m in de Middellandse Zee tijdens de EJK-stage begin mei. Enkele ploeggenoten ondersteunden haar door ook mee te doen. Titus Mennen begeleidde de lange afstandzwemster in de boot.

In de Turkse wateren was de start hectisch en het duurde even voor de Friese zwemster haar ritme had gevonden mede door de sterke golfslag en de wind. Uiteindelijk finishte zij in 1 uur 11 minuten en 51 seconden als 23-ste.

@swimjos

















Twee oud-olympiërs met Theaterprogramma

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 15:07u.
Bron: Het Parool  Print Mail een vriend

Ze kennen elkaar van het zwembad en nu gaan ze samen het theater in. Johan Kenkhuis is de bedenker van een theatervoorstelling vol olympische helden en zijn voormalige zwemmaatje Pieter van den Hoogenband gaat op het podium staan.

Hoewel, theater: ze noemen het zelf 'een theaterprogramma voor sportliefhebbers en een sportprogramma voor theaterliefhebbers.' Dat klinkt leuk, maar maakt nog altijd weinig duidelijk. Voor dat gemak noemen ze dan maar een aantal televisieprogramma's. Niet Holland Sport, niet NOS Sportzomer, niet Zomergasten, niet Andere tijden Sport. Maar van dat alles een beetje, en dan live op een podium.


Foto Klaas Fopma

Kenkhuis: 'Je kunt sport op verschillende manieren volgen. Op de tribune, via de media, lekker thuis op televisie, maar ook op een andere manier. Sport is ook theater. Het drama, de persoonlijke verhalen, de psychologie. Dat verhaal willen we vertellen.'

In het theater dus. Volgende week maandag, vlak voor de start van de Olympische Spelen in Londen, is het programma Dromen van goud te zien in het DeLaMar. Met verhalen, met beeld, licht en muziek. Van de Hoogenband: 'Een intieme avond. En na afloop staan we allemaal met een biertje in de foyer.'

Lees verder op Parool.nl

@swimjos











Olympische ploeg: laatste voorbereiding in Leeds

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 14:53u.
Print Mail een vriend

Uitgezwaaide door familie en vrienden zijn de leden van de Olympische zwemploeg vandaag vanaf Schiphol vertrokken naar Leeds om op Britse bodem de puntje op de i te zetten in de afsluitende voorbereiding richting Londen.

Ieder beleefde het vertrek op Schiphol op eigen wijze. Zoals bijvoorbeeld snel op de foto gaan met fotomodel en actrice Doutzen Kroes

(Nick Driebergen…."Whaaaaa ik sta met m’n droomvrouw op de foto…"),
of

het regelen van interviews (jarige teammanager Aad van Groningen),

of foto’s maken en of twitteren.

Vanavond om 19.00 in Studio Sport beelden van het vertrek van de zwemploeg op Nederland 1.

Inmiddels is de ploeg in Leeds gearriveerd en de eerste foto is al gemaakt en via Instagram photos (Sebastiaan Verschuren) binnengehaald:



@swimjos








































Oud-international en fysio Arnold Rood overleden

door Jos van Kuijeren - 15/07/2012, 14:20u.
Print Mail een vriend

In Amsterdam is deze week voormalig zwem-international Arnold Rood (60) overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Samen met Ton van Klooster was Rood aan het begin van de jaren zeventig exponent van een jonge generatie, die het Nederlandse mannenzwemmen nieuwe impulsen moest geven.

Arnold Rood deed dat voor het eerst tijdens natte en vooral koude NK 1970 in het buitenwater van het zwembad ‘Nylân’ in Leeuwarden waar hij als 18-jarige het acht jaar oude NR van Jan Jiskoot op de 100m vlinderslag verbeterde en bracht op 59,4 seconden. Het was het begin van een reeks van in totaal 15 nationale records op korte en lange baan op de 100 en 200 meter vlinderslag.
Roods carrière als lid van de Nederlandse ploeg duurde van 1970 tot begin 1975 en hij nam twee keer deel aan Europese kampioenschappen. In Barcelona 1970 werd hij elfde op de 100 vlinder, vier jaar later in Wenen twaalfde.

Ondanks verwoede pogingen (o.a. vlinderslag zwemmen als eerste man van de 4x100 vrij bij de NK in Utrecht 1972) slaagde de pupil van Het Y-trainster Wil Storm er niet in de limiet te halen voor de Olympische Spelen van München. Een bittere teleurstelling.

Uiteindelijk werd hij later toch Olympiër. Niet als zwemmer, maar als fysiotherapeut van de zwemploeg in Los Angeles 1984, Seoul 1988 en Barcelona 1992. In die hoedanigheid trad hij ook aan tijdens EK (1983, 1985 en 1987 en 1989) en WK (1982 en 1991).

@swimjos




















Kyle Stolk op dreef met NR's op de 100 vlinder

door Jos van Kuijeren - 14/07/2012, 20:57u.
Print Mail een vriend

Op de derde dag van Open Ierse jeugd- en juniorenkampioenschappen in Dublin heeft Kyle Stolk twee maal het NR junioren en dat van de 16-jarigen verbeterd. Na de 55.53 in de series, volgde in de finale 55.37 en daarmee was zijn 56.16 van vorig jaar (EYOF Trabzon) verleden tijd.


Alle zeven medaillewinnaars van dag drie in Dublin op een rij. V.l.n.r. Laurent Bams, Sanne Advocaat, Tessa Vermeulen, Kim Busch, Kyle Stolk, Kinge Zandringa en Yamiko Steenhoek.

Uiteraard betekende deze tijden ook records voor jongens van 16 jaar. Stolk zwom een kleine maand geleden in Drachten 56.27. In de finale finishte Yamiko Steenhoek als tweede in 57.84, nadat hij de serie met 57.79 een pr had gezwommen. Bjorn Scherbeijn eindigde naast het podium na 59.18 en een pr van 58.98 in de voorwedstrijden.

Het was wederom een mooie dag voor de Nederlandse afvaardiging, want Laurent Bams won in de jeugdcategorie de 200 meter rugslag in een nieuw pr van 2.08.46.

Bij de meisjes was Sanne Advocaat na haar serietijd van 2.23.80 (dik pr) ook veruit favoriet, maar in de finale kon zij die tijd niet herhalen mede door een matige derde baan en zo werd zij tweede in 2.25.81. De Ierse Dayna Clegg was haar de baas in 2.25.70.

De 100m vlinderslag bij de meisjes werd een dubbele Nederlandse zege na een enerverend duel, dat resulteerde in fraaie persoonlijke records. Kim Busch, tweede bij de NJK zegevierde in 1.04.05 en zij klopte de kampioene van Drachten, Kinge Zandringa. De Friezin noteerde 1.04.10 en moest slechts 0,05 seconde prijs geven!

De eerste medaille van de dag kwam op naam van Tessa Vermeulen. Zij scoorde met 4.27.02 een fraai persoonlijk record op de 400 vrij, maar moest ondanks deze prestatie de overwinning laten aan de Ierse Jess Stallard (4.25.45).

Al met al toch weer een topdag voor de Nederlandse delegatie met zes medailles en negen persoonlijke records, waarvan vier NR's.

(uitslagen zijn te vinden op Meet Results Dublin)

@swimjos















Weer vijf medailles in Dublin waar Stolk wint

door Jos van Kuijeren - 13/07/2012, 23:25u.
Print Mail een vriend

De tweede dag van de Irish Age Open was wederom Nederlands getint met als resultaat goud (2), zilver (2) en brons (1).



Vier prijzen werden behaald op de 100m schoolslag. Yamiko Steenhoek (links) en Bjorn Scherbeijn (rechts) moesten het opnemen tegen Kirilas Kiseliavas uit Vilnius (Litouwen), die te sterk was in 1.05.80. Steenhoek behaalde het zilver in 1.06.42 en was daarmee Scherbeijn met 1.06.57(in de series nog de snelste met een pr van 1.06.34) te vlug af.

Op dezelfde afstand bij de meisjes waren de rollen ten opzichte van de series ook omgedraaid. Carmen van de Rijt (links) won de race in 1.13.84 (pr na de serietijd van 1.14.62) en klopte de seriesnelste Kim Busch (1.13.71), die in de finale een fractie langzamer was met 1.14.04. De twee 14-jarigen slaagden er net niet in om het NR 14 jaar en junioren van de in Dublin aanwezige ploegleidster Kira Fijn-Bulten te verbeteren. Zij zwom op 23 juli 1987 in het Stadio del Nuoto in Rome 1.13.23 en dat was bijna 25 jaar geleden goed voor EJK-zilver.

In het Aquatic Centre van Dublin was er wederom een eerste prijs voor Kyle Stolk (midden), die als jonge zwemmer al furore maakte in de Ierse hoofdstad voor hij anderhalf jaar geleden met zijn familie de overstap maakte naar het Brabantse Waalre om te gaan trainen in het RTC van Eiffel Swimmers NZE.

Die trainingsarbeid en begeleiding beginnen hun vruchten af te werpen. Na de winst op de 200 vrij gisteren, volgde vandaag een topklassering op de 100 vrij in 51.25. Dit jaar zwom Kyle al eens 51.01. Het NR junioren/16 jaar blijft met 50.85 (EJK 1994 Pardubice) dus nog op naam van Pieter van den Hoogenband.

Yoran Klos kwam met 52.73 voor de eerste keer onder de 53 seconden en werd daar vierde mee, terwijl Laurent Bams als zevende finishte in 53.29.

(uitslagen zijn te vinden op Meet Results Dublin)

@swimjos

























[10 nieuwere berichten] [10 oudere berichten]

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved




3 juli 1960
Gerrit Korteweg is de eerste, die geen moeite heeft met de NR-startlimiet op de 100 vlinder. In Amersfoort is hij met 1.06.2 ruimschoots sneller dan gestelde eis van 1.07.0.
Gerrit Korteweg is de eerste, die geen moeite heeft met de NR-startlimiet op de 100 vlinder. In Amersfoort is hij met 1.06.2 ruimschoots sneller dan gestelde eis van 1.07.0.



Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl