Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

NK Sprint Emmen 2001

Elk jaar gaat Gijs Damen een beetje sneller

door Jos van Kuijeren - 12/02/2001, 18:48 - Bron: De Dortenaar Print Mail een vriend

“Ik moet misschien toch maar eens met m’n baas gaan praten” sprak Gijs Damen van MNC Dordrecht na afloop van zijn winst op de 100 meter wisselslag tijdens de Nationale Sprint Kampioenschappen 2001. Hij doelde in het overvolle Aquarena zwembad op zijn toekomstige aspiraties in het wedstrijdzwemmen.
De Bredase zwemmer (22) komt elk jaar een stapje dichterbij de top en bij afwezigheid van de kernploeg, die op trainingsstage is in Zuid Afrika, scherpte hij zijn persoonlijke record op de 100 meter wisselslag met ruim anderhalve seconde aan tot 57.23.
Daar ging overigens wel een spannende race aan vooraf tegen runner up Nick van de Zandt. Aan het eind bedroeg het verschil met de PSV’er 0.3 seconde in het voordeel van Damen.
Damen maakte vorig jaar april de overstap naar MNC Dordrecht. “Een bewuste keuze mijnerzijds, die echter niet door iedereen bij ZPC Breda werd begrepen en gewaardeerd” geeft Damen aan. “Voor mij was het een logische stap voorwaarts om naar MNC te gaan en stilletjes hoop ik nu op een plek in het nationale team”. “Met name de 4x50 meter vrije slag estafette bij het Europees Kampioenschap Korte Baan aan het eind van het jaar in Antwerpen zou een prachtige opstap kunnen zijn”. “Makkelijk zal het niet worden, want de concurrentie is enorm”. “Naast Pieter van den Hoogenband hebben we in Nederland met Mark Veens, Johan Kenkhuis en Ewout Holst fantastische sprinters in huis”.
Juist op de 50 meter vrije slag toonde de West Brabander eveneens progressie. In Nieuwegein dook hij voor het eerst onder de 23 seconden en nu bleef de chronometer stilstaan op 22.67. Alleen in Olympisch medaillewinnaar Johan Kenkhuis moest hij zijn meerdere erkennen (22.24).

Opvallende wisselslag Lenneke van Schaik

door Jos van Kuijeren - 11/02/2001, 23:21 Print Mail een vriend

door Irene Pennings en Jos van Kuijeren
Op de tweede dag van het NK Sprint in Emmen zwommen de heren hetzelfde programma als de dames de dag daarvoor deden en de dames het programma van de heren. De jongens junioren startten als eersten.

50 vrij jongens
De jongens junioren die als eerste drie eindigden, zwommen alle drie een pr. Stanley Vleerlaag die we al meerdere malen dit weekend bij de top hebben gezien werd hierbij eerste. Bas van Velthoven wist daarbij in de snelle tijd van 24.71 net het zilver voor Lennart Stekelenburg weg te kapen.
Bij de jongens jeugd had Nick van der Zandt een naam hoog gehouden en hij eindigde dan ook als eerste. Dit deed hij door boven zijn inschrijftijd te zwemmen in 23.62. Enkele tiende seconden later tikte Alf van de Knoop van DES als tweede aan. Het brons ging naar Joost Krommenhoek van LZ 1886.

100 wissel meisjes
Bij de meisjes junioren eindigde Lenneke van der Molen als derde 1.11.97. Hiermee vestigde de jonge zwemster een pr, dat maar liefst ruim twee seconden sneller was dan ooit. Ook Carine Vos van Vriledo had geluk, zij zwom ook ruim een seconde onder haar tijd en nam daarmee de zilveren medaille in beslag. Toesja Klein werd, net als op de 50 meter rugslag eerder dit weekend, eerste.
Lenneke van Schaik deed het bij de meisjes jeugd erg goed. Zij tikte als eerste aan met bijna een seconde voorsprong op Elsa de Groot van 't Tolhekke. Eveline Hamstra van de vereniging Stadskanaal behaalde de bronzen medaille.

50 rug jongens
Daarna was het de beurt weer aan de jongens junioren. Stanley Vleerlaag zwom alweer een gouden medaille bij elkaar in 28.28. Zilver werd behaald door Jasper de Jong van MNC Dordrecht in 28.61. Jeffrey Tameling moest genoegen nemen met brons, al scheelde het slechts 0,01 seconde.
Bij de jongens jeugd won alweer Nick van der Zandt de gouden medaille, hoewel het verschil tussen hem en zijn tegenstander John Keetman niet meer dan vier honderdste bedroeg. Dirkjan de Wit van PFC Rheden behaalde het brons in een tijd van 27.26

50 vlinder meisjes
Toesja Klein was wederom de snelste bij de meisjes junioren en dit keer op de vlinder. Zij deed dit in de tijd van 30.70 en hiermee verbeterde ze weer haar pr. Lenny van de Akker van HZ Zian veroverde de zilveren medaille in 31.76 en Chantal Kuipers van NDD eindigde vlak achter haar in 31.77.

Ook bij de vlinder voor de jeugd werd Lenneke van Schaik van LZ 1886 eerste. Dit deed ze in de tijd van 28.64. Inge Dekker van HZ&PC eindigde in 29.45 als tweede. Hedwig Kikkert (DSZ-Hoogwerf-Comb) haalde haar eerste medaille binnen dit weekend. Al enige malen zwom zij bij de eerste tien, maar een plaatsje op het podium kon ze maar niet veroveren. Nu werd zij derde in de tijd van 29.71.

50 school jongens
Als een streep zo effectief zwom Lennart Stekelenburg zijn schoolslag en het bracht hem bij de junioren de zege in 30.97, drietiende seconde voor Stanley Vleerlaag. Voor Sebastiaan Lambalk lag het brons klaar.
Bij zijn eerste serieuze start na zijn zijn gedwongen pauze wegens een gebroken teen passeerde Thijs van Valkengoed (29.80)in de laatste meters Nick van der Zandt (29.92) en Niels van der Hoek (29.95). Het trio zorgde daarmee voor een wel zeer spannende race.


Estafettes

4x50 wissel meisjes
Na alle gewone sprintafstanden werd het tijd voor de estafettes. Deze begonnen met de 4 x 50 wisselslag meisjes. Hier was de ploeg van De Stormvogel, na een spannende race, eerste werd. In een tijd van 2.12.23 zwommen de meisjes bijna vijf seconden onder de inschrijftijd. PSV won het zilver in de tijd van 2.12.55. DWK-XCESS behaalde brons.

4x50 vrij jongens
De startzwemmer van Van Vlie Barracuda, Robert Lijesen, nam van meet af aan de kop in een tijd van 0.24.66, de tweede zwemmer Mike Krapels consolideerde de voorsprong in een tijd van 0.26.49, en Robert de Gruijl bleef ook aan kop met een tijd van 0.26.49. Slotzwemmer Kas Kop Jansen zwom over zijn 50 meter 0.25.76 en finishte met een zeer duidelijke voorsprong van bijna één seconde (Van Vliet 1.43.40 en VZC Veenendaal 1.44.39) op de nummer twee, VZC Veenendaal.

ABN scheutig met geldprijzen in Emmen

door Jos van Kuijeren - 11/02/2001, 23:18 Print Mail een vriend

Net als wel eerder gebeurde in Emmen deelde ook dit jaar de ABN-AMRO geldprijzen aan degenen die de beste of opvallende prestaties leverden dit weekend.

Junioren
Voor de junioren gingen deze prijzen bij de meisjes naar Toesja Klein van LZ1886. Zij won dit weekend maar liefst vier medailles en wel op de rug, de vlinder, de wissel en op de school. Het goud had ze op de eerste drie slagen te pakken en het brons op de schoolslag. Bij de jongens ging de geldprijs naar Stanley Vleerlaag. Hij won goud op de rug, de vrij, de wissel en zilver op de vlinder en op de school. Zij kregen een spaarpot met daarin een geldprijs van 100 gulden.

Jeugd
Bij de jeugd deelde de ABN de prijzen uit aan Lenneke van Schaik bij de meisjes. Zij haalde goud op de wisselslag, vlinder, zilver op de rug en brons op de 50 meter vrije slag. Bij de jongens ging deze prijs naar Nick van der Zandt die goud zwom op de wissel, vrij, rug en vlinderslag en zilver won op de 50 school. Tijdens de finales all-in haalde hij zelfs nog een zilveren medaille op de 50 meter rugslag.

Senioren
Het was geen verrassing dat de hoofdprijs bij de dames ten deel viel aan Hinkelien Schreuder. Zij was de koningin van de damessprint met vier maal goud, een unicum in de NK Sprinthistorie. Bij de mannen, waar niemand overheerste, ging de spaarpot met 200 gulden naar Johan Kenkhuis. Met 22.24 op de 50 meter vrije slag leverde hij een internationaal uitstekende prestatie.

[Volgende 3 berichten]

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
23 oktober 1987
Bij internationale wedstrijden in Dundee verbetert Mildred Muis (Dedemsvaart AC) het NR op de 200 wissel. Met 2.14.98 is zij een seconde sneller dan haar eigen oude record van de NWK Emmen 1986.
Bij internationale wedstrijden in Dundee verbetert Mildred Muis (Dedemsvaart AC) het NR op de 200 wissel. Met 2.14.98 is zij een seconde sneller dan haar eigen oude record van de NWK Emmen 1986.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl