Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Pronto!

Er gaat niets boven (Aad van) Groningen

door Jos van Kuijeren - 02/08/2009, 16:48 - Bron: Swimjos

De Nederlandse zwemploeg in Rome bestaat uit veertien zwemmers en zes stafleden. Eťn van hen is Aad van Groningen. Namens de KNZB zoekt hij locaties voor trainingskampen en hotels voor grote toernooien. De geboren Rotterdammer is daarnaast de steun en toeverlaat van de zwemmers na hun races richting de mixed zone, waar eerst de tv en later radio en schrijvende pers wachten. In opdracht van de technische leiding bepaalt hij het aantal vragen en de spreektijd.
Tussendoor bekijkt hij de wedstrijden, gezeten op een van de duikplanken.

Foto: Swimjos


Twitteren

door Jos van Kuijeren - 30/07/2009, 09:54 - Bron: TwitterLuuk

Er wordt wat af getwitterd in de wereld. Pronto onderschepte in het Mediacentrum op het Foro Italico het getjilp van Telesportverslaggever Luuk Blijboom.

De FINA is gek geworden: 208 deelnemers aan de 100 meter vrije slag. Osman Mohammed Bourhanta uit Djibouti is ook welkom met 1.23,88...

Foto: Robert Vos, ANP

Voor de niet-zwemmers onder ons: die is op twee banen dus 36 seconden trager dan het wereldrecord... Zwemt hier wel pr: 1.16,67. Van harte!

Ook leuk: zwemmers die een DQ krijgen wegens dragen van twee pakken. Saif Alaslam Saeed A-Saadi (Irak) is zo'n sukkel.

Naar verluidt droeg-ie over z'n twee pakken ook nog een bomvest, maar daarmee werd hij in de voorstartruimte tegen gehouden...


Blootje

door Jos van Kuijeren - 29/07/2009, 11:32 - Bron: De Telegraaf


Op het wereldkampioenschap zwemmen zijn de pakken het voornaamste gespreksonderwerp. Het peperdure zwempak van Ricky Berens bleek echter niet bestand tegen de rekoefening van de Amerikaan. In de series op de 4x 100 meter boog Berens vlak voor de start iets te diep door zijn knieŽn waarna het pak scheurde.
"Eerst dacht ik dat het pak gescheurd was tot aan mijn knieŽn. Het publiek vermaakte zich wel met mijn show", lachte de zwemmer. Berens plaatste zich met de estafetteploeg van de VS voor de finale. In de eindstrijd won Amerika het goud....zonder Berens.


Krantenkoppen

door Jos van Kuijeren - 25/07/2009, 11:29 - Bron: Royal Dutch Swimming Press

Met een gulle lach weerstaat de vaderlandse zwempers de verzengende hitte die de WK zwemmen in een verstikkende greep houdt. Na een klein weekje Rome is het duidelijk waarom er in de Italiaanse hoofdstad geen mus te bekennen is. Die zijn inmiddels bij tienduizenden dood van het dak gevallen.

De tropische omstandigheden laten onverlet dat de inktkoelies van de zwemsport het hoofd koel houden. En dus regende het pakkende koppen naar aanleiding van de commotie rond de zwempakken, die gisteren het Foro Italico in zijn greep hield.
Een kleine greep uit de koppen die vandaag nŤt niet de kolommen van de kranten haalden:

Witte rook voor zwembroek

FINA wijdt nieuw bestuur in

Requiem voor een zwempak

FINA zegt ja en amen

Kruis door zwempak

Kogel door de kerk

FINA niet Roomser dan de paus

Zegen voor de zwemsport

FINA door de knieŽn

Zwemmers gaan heen in vrede

FINA verketterd


Mocht het resultaat van de Nederlandse ploeg onverhoopt tegenvallen, dan ligt de kop voor de nabeschouwing overigens al klaar:

NEDERLANDSE ZWEMPLOEG MIST 'SINT PIETER'


All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
25 september 1963
Een kwartet Y-zwemmers, bestaande uit Bert Sitters, Peter Vroegop, Jan Bouwman en Jan Jiskoot, verbetert het NR op de 4x100 vrij en brengt het op 3.49.0.(25 m.baan).
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl