Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

KNZB Grand Prix 2002/2003


Marleen Veldhuis is klaar voor avontuur

door Jos van Kuijeren - 07/04/2003, 11:24 - Bron: De Telegraaf Print Mail een vriend

Marleen Veldhuis wil niet alleen naar de Spelen van Athene om mee te doen, schrijft Luuk Blijboom in de Telegraaf van vandaag. In zijn verhaal rond de zwemster uit Borne gaat Blijboom ook in op de toekomst van Inge de Bruijn. Tevens stipt hij de mening van Pieter van den Hoogenband aan als het gaat om de kansen van de drievoudig Olympisch kampioene van Sydney 2000.

(-) Bezeten van zwemmen, maar verstrikt in een web van chauvinisme gingen tweeënhalf jaar geleden de Olympische Spelen in Sydney nog volledig aan haar voorbij. In het kader van een aantal onderzoeken ten behoeve van haar studie technische bedrijfskunde, waarvoor ze volgende maand hoopt af te studeren, verbleef Marleen Veldhuis die memorabele maand september van het jaar 2000 in verschillende Amerikaanse ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen. Slechts telefonisch werd ze, vanuit Nederland, door haar moeder op de hoogte gehouden van de verrichtingen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. “Want voor de Amerikaanse televisie was dat niet interessant genoeg. Dat krijg je als er geen Amerikanen meedoen.”

Nog drie weken, dan is het eindelijk de beurt aan het 23-jarige talent Veldhuis. Op 1 mei wordt in het hoofdstedelijke Sloterparkbad bij de stichting Top Zwemmen Amsterdam een begin gemaakt aan haar olympische missie voor Athene 2004. Tijdens de Grand Prix in Eindhoven, haar voorlaatste wedstrijd die ze voor De Whee zwom, scoorde ze bij ontstentenis van Inge de Bruijn een hattrick door de 50 vlinder (27,45), 50 vrij (25,72, hand geklokt) en 100 vrij (55,95) op haar naam te schrijven. “Een 54’er bewaar ik voor de WK.” De vraag of ze daadwerkelijk een natuurtalent is, werd slechts aarzelend beantwoord. “Er zullen er toch wel meer zijn die dit kunnen?” Schoorvoetend gaf de voormalig waterpoloster toe dat ze misschien toch wel een klein beetje bijzonder is. Vooral haar beenslag is uitzonderlijk. “Ik kan, van nature, mijn knieën en enkels heel ver overstrekken, waardoor is met mijn slag heel goed uit de voeten kom. Maar er valt nog genoeg aan mijn techniek te sleutelen, hoor.”
Met pijn in het hart neemt de Bornse laatbloeier na twee jaar afscheid van haar trainer Hennie Alink. Maar de wereld van de topsport vraagt nu eenmaal zo zijn offers, wist ze. En, ach, aan de andere kant is het ook wel spannend in Amsterdam op jezelf te gaan wonen. Waar ze zich gaat vestigen wist ze niet precies, maar haar nieuwe domicilie is slechts van secundair belang. Er staan haar ver weg van het vertrouwde Twente immers veel spannender avontuur te wachten: “Trainen met Inge de Bruijn.”

Maar daarmee liep de Twentse in haar enthousiasme, ongewild, enigszins op de zaken vooruit. Het is immers nog allesbehalve een gegeven dat De Bruijn het laatste anderhalf jaar van deze olympiade ook daadwerkelijk onder de hoede van TZA-trainer Fedor Hes afwerkt. Vandaag vergadert het bestuur van de niet-clubgebonden stichting om tot een plan de campagne te komen, waarna woensdag in een onderhoud met NOC*NSF de nationale sportkoepel over de streep getrokken moet worden om extra financiële middelen ter beschikking te stellen om de organisatie rond de ploeg uit te breiden. En juist op dat laatste vlak lijkt de schoen te wringen. “Er moet verantwoord te werk worden gegaan”, benadrukte Hans Elzerman, technisch directeur van TZA, nogmaals. “De eventuele komst van De Bruijn mag niet ten koste gaan van de huidige leden van de selectie, inclusief Veldhuis. Voor een verantwoorde uitbreiding van de ploeg is meer geld nodig. Maar onze primaire taak is om De Bruijn klaar te stomen voor de Nederlandse kampioenschappen, waar ze haar limieten voor de WK in Barcelona moet zwemmen. Daarna zien we wel verder.”

De Bruijns breuk met haar Amerikaanse succescoach Paul Bergen roept vooralsnog vooral vraagtekens op. Ook bij Pieter van den Hoogenband, die zijn thuiswedstrijd gebruikte om vormbehoud voor de WK te zwemmen op de 200 vrij (1.48,10, waar 1.50,49 werd gevraagd) en een minder succesvol uitstapje maakte naar de 100 vlinder, waar de kopman van de Philips-formatie het moest afleggen tegen de specialist van die équipe, Joris Keizer: 54,50 om 53,76. “Op zijn zachtst gezegd vind ik een vreemd verhaal.” Al te veel woorden wilde hij er niet aan vuil maken, temeer omdat hij De Bruijn sinds haar breuk met zijn ploeg nog maar sporadisch heeft gesproken. “ Maar laten we vooral niet vergeten dat ze, afgezien van alle dingen die soms over haar gezegd worden, een uitzonderlijk zwemtalent is. Ik ga er van uit dat ze heel goed weet wat er allemaal bij komt kijken om aan de top mee te draaien. Zij heeft in het verleden het traject op haar manier doorlopen, ik op mijn manier. Dat zou nu ook weer heel goed kunnen. Op de 50 vrij en 50 vlinder kan iemand van haar klasse altijd hard zwemmen.”

Voor dat laatste lijkt ook Veldhuis voorbestemd. Hoezeer ze daarvan is overtuigd, blijkt wel als ze in een onbewaakt ogenblik haar bescheidenheid laat varen. “Mijn eerste doel is om de Spelen van Athene te halen. Maar ik wil daar natuurlijk óók presteren.”Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl