Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Australische estafette mannen aan kalmeringspillen

door Jos van Kuijeren - 22/02/2013, 08:45u.
Bron: Sydney Morning Herald/ ANP/RTL  Print Mail een vriend

Het is toch wel goed mis geweest binnen de Australische zwemploeg voor en ten tijde van de Olympische Spelen in Londen. Stukje bij beetje komt alles naar buiten. Dat werd vanmorgen bekend via o.a. Australische media, RTL en ANP.

Het Australische mannenkwartet van de 4x100 meter vrije slag heeft toegegeven het verboden kalmeringsmiddel Stilnox te hebben gebruikt. Ze namen de pillen tijdens een teambuildingsessie voorafgaand aan de Olympische Spelen in Londen. Veel geholpen heeft het niet, want de wereldkampioenen van 2011 werden ‘slechts’ vierde.

Dat maakte sprinter James Magnussen vrijdag bekend op een persconferentie in Sydney, waar hij en zijn companen diep door het stof gingen. ,,We gebruikten Stilnox na een teambuildingsdag voor de estafetteploeg tijdens het trainingskamp in Manchester'', zei hij namens hem en zijn teamgenoten Matt Targett, Eamon Sullivan, James Roberts, Cameron McEvoy en Tommaso D'Orsogna. Het Australisch Olympisch Comité (AOC) had het gebruik van die kalmeringsmiddelen verboden.

Cameron McEvoy, James Magnussen en Eamon Sullivan bij de “mea culpa”- persconferentie. Photo: Edwina Pickles

Duivels middel
Het gebruik van die kalmeringsmiddelen was door het Australisch Olympisch Comité (AOC) verboden. Het AOC kwam tot dat besluit nadat oud-olympisch zwemkampioen Grant Hackett had toegegeven in zijn loopbaan sterk afhankelijk te zijn geworden van Stilnox.
Hackett omschreef de werking van het middel als 'duivels'. Bij wereld antidopingbureau WADA staat het spul niet op de lijst van verboden medicamenten. De zwemmers kunnen een sanctie verwachten van het AOC, omdat ze hun overeenkomst om lid te mogen zijn van het olympisch team hebben verbroken.

Herbalife ondersteunt KNZB met producten en advies

door Jos van Kuijeren - 21/02/2013, 11:25u.
Print Mail een vriend

Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en Herbalife hebben de handen ineen geslagen en gaan een samenwerking aan voor de komende vier jaar. De sportvoedingspecialist voorziet de topzwemmers van hoogwaardige sportvoedingsproducten en voedingsadvies om de prestaties van de zwemmers verder te optimaliseren. Daarnaast zal Herbalife een actieve bijdrage leveren aan MijnZwemcoach.nl, de online coach voor de ongebonden baantjeszwemmer, en de schoolzwemkampioenschappen ondersteunen.

Hieronder prijst Jacco Verhaeren Herbalife aan in een persoonlijke commercial:








EK Mastersbericht voor alle 25 plussers in KNZB

door Jos van Kuijeren - 21/02/2013, 10:49u.
Bron: KNZB  Print Mail een vriend


Eindhoven heeft alles wat het nodig heeft om van de Europese Masters Kampioenschappen 2013 een enorm succes te maken. Eindhoven heeft ervaring in het organiseren van grootschalige evenementen, heeft alle topsport faciliteiten en een cultureel leven dat gericht is op een internationaal publiek.

Daarom is er een brief uitgegaan aan alle zwemmende 25 plussers binnen de KNZB

Van 31 augustus tot en met 7 september 2013 vinden in Eindhoven de Europese Masters Kampioenschappen plaats. Met jouw leeftijd (25+) ben je gerechtigd om deel te nemen aan deze kampioenschappen in een van de disciplines zwemmen, schoonspringen of synchroonzwemmen. Grijp jij deze kans om in eigen land te strijden voor een échte EK titel?

Voor Open Water Zwemmen, Synchroonzwemmen en Schoonspringen gelden geen eisen voor deelname. Voor Zwemmen zijn limiettijden vastgesteld voor de individuele afstanden. Voor de estafettes geldt geen limiettijd, dus iedereen kan meedoen!

Heb je interesse om deel te nemen surf dan naar www.ekmasters.nl. Hier vind je informatie over de limiettijden, het programma, maar ook over ons speciale EK Mastersdorp. Want er is meer! De Masters community is een gezellige groep mensen die internationaal strijden om titels, maar ook houden van gezelligheid. Daarom tovert de organisatie van de EK Masters Center Parcs “Kempervennen” om tot het EK Mastersdorp. Daar verblijven dit jaar 3800 Masters verblijven in dit luxe vakantiepark en het belooft een groot feest te worden! Zwemmen en gezelligheid… wat wil je nog meer?!

Enthousiast geworden? Surf snel naar www.ekmasters.nl en schrijf je in!

Indien je eerst meer wilt weten over masters zwemmen, vraag dan om meer informatie bij het masters secretariaat van je zwemvereniging. Heeft je vereniging geen masters secretariaat? Kijk dan op de KNZB website voor meer informatie. Of neem contact op met de taakgroep masters via masters@knzb.nl.

Sportieve groet,
Organisatie EK Masters 2013




'Drank en drugs voor Australische zwemmers op OS'

door Jos van Kuijeren - 19/02/2013, 14:18u.
Bron: AD Sportwereld-ANP Sydney Morning Herald  Print Mail een vriend

Binnen de Australische zwemploeg heerste tijdens de Olympische Spelen in Londen een 'vergiftigde' sfeer. Ook zou er in Londen veelvuldig alcohol en drugs zijn gebruikt en werd er niet opgetreden tegen pesten. Dat blijkt uit onderzoek door consultant Bleustone.

De Australiërs leverden afgelopen zomer de slechtste prestatie in 20 jaar. In een sport waarin het land altijd veel titels heeft binnengehaald, werd vorig jaar alleen een gouden medaille op de estafette veroverd: de race op de 4x100 vrij waarin Nederland verslagen werd. Topfavoriet James Magnusson verloorechter de 100 vrij van de Amerikaan Nathan Adrian en op de 4x100 vrij bij de mannen behaalden de wereldkampioenen géén medaille!

'Van een goede teamsfeer was geen sprake. Er werden regels overtreden, maar daar werd nauwelijks tegen opgetreden. Normen, discipline en verantwoordelijkheden waren te los', aldus het rapport.


Het zwemteam van de Aussies na de Trials, toen men nog vol goede moed was. Foto Sydney Morning Herald. Photo Getty

Er zijn 35 aanbevelingen gedaan om de situatie te verbeteren.

Lees ook het verhaal op SMH.com.

Kijk naar deze beelden uit het NOS-Sportjournaal:


Of luister naar een bijdrage van NOS Langs de Lijn.






Record MNC-heren is geen Europese toptijd

door Jos van Kuijeren - 18/02/2013, 10:15u.
Print Mail een vriend

Na de geslaagde recordpoging van vier MNC-zwemmers op de 4x50 meter wisselslag estafette van afgelopen zaterdag was het de vraag of dit ook een Europese beste prestatie ooit was. Officiele records worden altijd gemeld, maar bij andere topprestaties is dat niet altijd het geval.

In de recordlijsten van Zwemkroniek staat nog steeds als beste Europese tijd de 1.45.05 van een Sovjet-Russisch team uit 1986. Die tijd is inmiddels achterhaald, zo leert bijvoorbeeld de recordlijst van de Duitse zwembond (DSV).

Helge Meeuw, Hendrik Feldwehr, Steffen en Markus Deibler zwommen namelijk twee jaar geleden bij internationale wedstrijden in Essen 1.39.99. En dat gebeurde op 6 februari 2011.

Hier de video van de geslaagde recordpoging om een NR te zwemmen.

NR 4x50 wissel voor kwartet MNC Dordrecht

door Jos van Kuijeren - 17/02/2013, 01:06u.
Print Mail een vriend

In het 50 meterbassin van de Sportboulevard in Dordrecht deed een kwartet van MNC een geslaagde poging het NR op de 4x50m wisselslag te verbeteren. Alwin Hillebrink (27.98 rugslag), Mark Baars (29.21 schoolslag, Jeroen Baars (24.40 vlinderslag) en Nick van Ingen ( 23.44 borstcrawl) zwommen met z’n vieren een totaaltijd van 1.45.03 en verbeterden daarmee het record van PSV uit 1994 (1.46.33) met 1.3 seconde. Destijds zwom PSV in de samenstelling Bram van Haandel (27.90), Marcel Wouda (29.70), Pieter van den Hoogenband (25.40) en Tim Hoeijmans (23.33).

Voor MNC-hoofdtrainer Berrie Ritmeester in ieder geval een mooi succes!

De tijd van het MNC-kwartet krijgt nog meer glans, daar het ook een Europese beste tijd zou kunnen zijn.

Volgens de Zwemkroniekrecordlijsten is het ook een Europese beste tijd ooit. Een Russische heren ploeg zwom in 1986 1.45.05. Niet zeker is of er ergens in Europa ooit een landenploeg of verenigingsploeg sneller is geweest in de laatste 27 jaar.


Op de foto v.l.n.r. Alwin Hillebrink, Jeroen Baars, Nick van Ingen en Mark Baars




Ranomi en topcoach Verhaeren verlengen verbintenis

door Jos van Kuijeren - 14/02/2013, 15:37u.
Bron: Eiffel  Print Mail een vriend

Gouden Ranomi en topcoach Verhaeren verlengen verbintenis met Eiffel

Meervoudig Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo en succescoach Jacco Verhaeren blijven verbonden aan zakelijk dienstverlener Eiffel. Door de samenwerking te continueren, geeft het Arnhemse bedrijf ook de komende jaren invulling aan haar ambitie om relaties en medewerkers te inspireren door topsport en topsporters.

Ton Hegeman, directielid Eiffel: “Zowel Ranomi als Jacco weten als geen ander hoe moeilijk het is de top te halen, laat staan aan de top te blijven. Daar komt veel bij kijken: noeste trainingsarbeid bijvoorbeeld, doorzettingsvermogen en passie. Omdat Eiffel net als zij streeft naar topprestaties houden Ranomi en Jacco ons niet alleen een spiegel voor, maar maken zij ons ook letterlijk deelgenoot van hun ervaringen bij het leveren van topprestaties. Ranomi zal het gezicht zijn voor jonge en nieuwe Eiffelaars, Jacco speelt een belangrijke rol in het contact met onze klanten.”

Ranomi Kromowidjojo: “Eiffel heeft mij vanaf het begin van mijn carrière als professioneel zwemster ondersteund, ik ben erg blij en dankbaar dat we de samenwerking tot en met de Spelen van Rio 2016 hebben kunnen verlengen. Hierdoor kan ik mij volledig blijven focussen op het zwemmen. Daarnaast biedt Eiffel mij de mogelijkheid me buiten het zwemmen verder te ontwikkelen op maatschappelijk gebied. Ik draag daarom ook graag mijn steentje bij aan het inspireren van nieuwe talenten van Eiffel.”

Jacco Verhaeren: “Ik ben verheugd dat de samenwerking met Eiffel is verlengd. Sport heeft mij veel gebracht en ik wil de lessen en inspiratie uit mijn loopbaan graag doorgeven aan Eiffelaars en klanten. Tegelijk kan ikzelf ook nog veel van het bedrijfsleven leren, een mooie combinatie dus.”

Ton Hegeman: “We kenden Ranomi en Jacco al goed vanwege ons partnerschap met Eiffel Swimmers NZE. Door een koerswijziging van de KNZB hield Eiffel Swimmers NZE als zelfstandige entiteit op te bestaan, waarmee ook een eind kwam aan onze verbinding met dit trainingscentrum. Met Ranomi, Jacco, Dames 1 van Hockeyclub Amsterdam en de basketballers van EiffelTowers weten wij ons nu langdurig verzekerd van een goede en waardevolle relatie met succesvolle sporters en coaches in Nederland.”

Organisatiestructuur NTC's, RTC's en Talentcentra

door Jos van Kuijeren - 14/02/2013, 14:02u.
Print Mail een vriend

Op weg naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 is bij de KNZB onder supervisie van technisch directeur Jacco Verhaeren en bondscoach Jeugd & Junioren Titus Mennen hard gewerkt aan een organisatiestructuur met daarin professionele trainers en coaches. De organisatie van de trainingscentra in Nederland is nu bekend.

Nationale Trainingscentra
Er zijn twee Nationale Trainingscentra, kortweg NTC’s. Bij het NTC Amsterdam zwaait Martin Truijens de scepter en bij het NTC Eindhoven is de leiding in handen van Marcel Wouda. Hij wordt bijgestaan door Christian Sloof, de assistent trainer open water zwemmen.

Regionale Trainingscentra
Er zijn drie regionale Trainingscentra, kortweg RTC’s.
Bij het RTC Drachten, tevens adspirant NTC, is Kees Robbertsen hoofdtrainer. Hans Elzerman geeft leiding aan het RTC Amsterdam met als assistent Job van Duijnhoven. Bij het RTC Eindhoven worden de lijnen uitgezet door Patrick Pearson, de opvolger van Jeanet Mulder. Hij wordt geassisteerd door Bibi Gulikers. Er is geen RTC meer in Dordrecht.

Talentcentra
In het streven meer professionaliteit binnen de zwemsport te brengen en belangrijker, een continue stroom aan talentvolle en goed opgeleide sporters te bewerkstelligen, streeft de KNZB ernaar betaalde parttime en/of fulltime krachten binnen de Talentcentra aan te stellen.

Bibi Gulikers in gesprek met Titus Mennen. Foto Swimjos

In die hoedanigheid zwaait Bibi Gulikers de scepter over het Talentcentrum PSV. Tom Rikhof is verantwoordelijk voor het Talentcentrum AZ&PC, terwijl Paul Weijers verantwoordelijk is bij de Dolfijn. In opvolgende jaren wordt naar verdere uitbreiding gestreefd binnen andere Talentcentra.

De eerstvolgende wedstrijdactiviteit (lange baan) voor de RTC's is een tweedaags toernooi in Stuttgart (Duitsland) op 2 en 3 maart. De NTC-selecties doen van 7 t/m 13 maart mee aan de British Gas International Meet in Leeds.


















Nederlandse Studenten Kampioenschappen Amsterdam

door Jos van Kuijeren - 13/02/2013, 16:04u.
Bron: NSK  Print Mail een vriend

Ondanks carnaval in het zuiden des lands togen bijna 250 studentenzwemmers op zaterdag 9 februari naar Amsterdam voor de Nederlandse Studenten Kampioenschappen. De Amsterdamse Studenten Zwemvereniging SPONS had dit jaar de eer om deze landelijke titelstrijd voor HBO en WO studenten te organiseren.

In het 50-meterbassin van het Sloterparkbad waren veel zwemmers op jacht naar een verbetering van hun persoonlijke record(s) of de medailles. Voor andere zwemmers was deelname aan een nationaal kampioenschap al een belevenis op zich. Ondanks de verschillende niveaus zat de sfeer op het NSK er traditioneel goed in en schalden de verenigingsliederen door het zwembad. Van de 11 studentenzwemverenigingen die Nederland kent waren er 10 van de partij in Amsterdam. Daarnaast streden ook zwemmers van 22 andere verenigingen mee om de prijzen.

Eerste zeges van de dag


Onder leiding van speakers, de heren ONrust Stocker en Bijdehandje ging de wedstrijd van start met de 4x100m vrije slag dames en de 4x100 m wisselslag heren. Beide estafettes werden gewonnen door thuisclub A.S.Z.V. SPONS, hoewel de slotzwemster van de Golfbreker de laatste meters nog erg spannend maakte. De twee gewonnen estafettes bleken de voorbode van een succesvolle dag voor A.S.Z.V. SPONS, dat uiteindelijk het medailleklassement ruim won.
Tweede in het klassement werd De Dolfijn. Niemand was verbaasd dat Moniek Nijhuis de gouden medaille mee naar huis zou nemen, maar zij overtrof wel haar eigen verwachtingen met haar tijd van 31.18 op de 50 meter schoolslag en 1.09.41 op de dubbele afstand. Op de 50 meter vlinderslag zagen Aukje Jenster van de Golfbreker en Merle Verkijk van WVZ een zelfde tijd op de klok staan, maar de kamprechters besloten dat Aukje eerder aantikte en de bronzen medaille moest ontvangen. Bij de heren was er op dezelfde afstand ook een zeer spannende strijd om de medailles. Uiteindelijk wist Fabian Beimin van SPONS deze te winnen met een tijd van 25.85 en éénhonderdste voorsprong op Aziz Nosairi van De Fuut. Vlak voor de pauze kwam ook Kira Toussaint in actie op de 100 meter vrije slag. Ondanks haar specialisatie op de rugcrawl wist Kira met gemak eerste te worden op deze afstand.

Medailles
In de pauze werden de medailles van de eerste 13 programma’s uitgedeeld met behulp van drie heuse medailledames. Het tweede gedeelte van de NSK zag favoriete voor de 50 meter rugcrawl Willemijn Knot van A.S.Z.V. SPONS helaas gediskwalificeerd worden, waardoor haar clubgenote Mirte Lanfermeijer er met de gouden medaille vandoor ging. A.S.Z.V. SPONS sloot het NSK winnend af door de twee slotestafettes met ruime voorsprong op haar naam te zetten. Na de wedstrijd werden de overige medailles van de in totaal 24 programma’s uitgereikt en bleken 18 verenigingen een succesvol NSK achter de rug te hebben door één of meerdere medailles te winnen.

De Nederlandse Studenten Kampioenen Zwemmen 2012
4x100 vrijeslag dames: SPONS (Mirthe Lanfermeijer, Willemijn Knot, Cyril Landstra, Lenja Witlox)
4x100 wisselslag heren: SPONS (Fabian Beimin, Rian Visser, Thom de Boer, Kingue Struif)
200 vrije slag dames: Inge Pepping (Aqua-Novio ‘94)
200 vrije slag heren: Jordan Kraaijenhof (AZ&PC)
100 rugslag dames: Mirthe Lanfermeijer (SPONS)
100 rugslag heren: Jos de Graaf (Aquamania)
50 vlinder dames: Willemijn Knot (SPONS)
50 vlinder heren: Fabian Beimin (SPONS)
50 schoolslag dames: Moniek Nijhuis (De Dolfijn)
50 schoolslag heren: Rian Visser (SPONS)
100 vrije slag dames: Kira Toussaint(KNZB)
100 vrije slag heren: Joost Groeneveld (PSV)
200 wisselslag dames: Inge Pepping (Aqua-Novio ‘94)
200 wisselslag heren: Kasper Leeuw (AZ&PC)
50 rugslag dames: Mirthe Lanfermeijer (SPONS)
50 rugslag heren: Bart Arendshorst (Piranha)
100 vlinderslag dames: Parand Zarekiani (De Dolfijn)
100 vlinderslag heren: Fabian Beimin (SPONS)
50 vrije slag dames: Kira Toussaint(KNZB)
50 vrije slag heren: Thom de Boer (SPONS)
100 schoolslag dames: Moniek Nijhuis (De Dolfijn)
100 schoolslag heren: Jordan Kraaijenhof (AZ&PC)
4x100 wisselslag dames: SPONS (Mirthe Lanfermeijer, Sharon van der Leest, Willemijn Knot, Cyril Landstra)
4x100 vrije slag heren: SPONS (Thom de Boer, Fabian Beimin, Stef Heijnekamp, Kingue Struijf)

Medailleklassement
1. A.S.Z.V. SPONS : 11x goud, 7x brons
2. De Dolfijn: 3x goud, 4x zilver, 1x brons
3. AZ&PC : 3x goud, 1x zilver, 1x brons
4. Aqua-Novio ’94 en KNZB: 2x goud
5. Piranha : 1x goud, 1x zilver, 2x brons
6. A.Z.V.D: 1x goud, 3 brons
7. Aquamania , PSV : 1x goud, 1x brons
8. Golfbreker : 5x zilver, 5x brons
9. Aquifer , Hydrofiel , MNC Dordrecht: 2x zilver
10. SG de Zeeuwse Kust: 1x zilver, 1x brons
11. Dedemsvaart AC, Wave, WVZ : 1x zilver
12. Van Vliet-Barracuda: 2x brons



Sharon van Rouwendaal even terug op het oude nest

door Jos van Kuijeren - 11/02/2013, 11:22u.
Bron: Sven van Zanten  Print Mail een vriend

Afgelopen zaterdag was Sharon van Rouwendaal voor even terug op het oude nest. In Soest mocht zij de prijzen uitreiken bij de Soester Kikkersprint, een driedelige wedstrijdserie van zwemvereniging De Duinkikkers. Op uitnodiging van deze vereniging, waar zij als jong meisje begon met zwemmen, volbracht ze deze belangrijke taak natuurlijk maar al te graag.

Sharon van Rouwendaal reikt de medaille uit aan Tom Blankestijn (de Duinkikkers)

Na drie wedstrijden was er een klassement opgemaakt over alle 50 en 100 meters. De zwemmers die het snelste hadden gezwommen over deze negen afstanden, kregen een medaille omgehangen van de Olympische zwemster. TYR Nederland, welke eveneens aanwezig was bij deze wedstrijd, deed daar voor de winnaars per leeftijdscategorie nog een keycord bij.

Uiteindelijk werd de gehele wedstrijdserie gewonnen door de Duinkikkers, nipt voor AZ&PC (tweede) en de Amer (derde). Voor de thuisploeg viel er meer te vieren. Voor het eerst werd tijdens deze wedstrijd de nieuwe clubkleding gedragen, welke is gesponsord door Payrolling Expert.nl uit Hilversum.



De Duinkikkers met Sharon van Rouwendaal en nieuwe sponsorkleding.

Foto's door Marije van Wageningen




[10 nieuwere berichten] [10 oudere berichten]

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved




29 maart 1949
Annie Veldhuijzen (de Robben) verbetert met een tijd van 4.27.5 haar acht jaar eerder gevestigde NR op de 300 meter wisselslag met 3,5 seconde.




Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl