Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

NK Korte Baan Nieuwegein 2000

Verslag dag 3 NK Korte baan Nieuwegein

door Oene Rusticus - 10/12/2000, 18:57 Print Mail een vriend

1500 meter vrije slag heren

Een spannend gevecht tussen de talenten Georgios Dimitras en Thomas Felten. Georgios (18) stageloper bij de nieuw te vormen commerciele ploeg, Thomas Felten (17) aanstormend talent van Aqua-Novio '94. Alsof Thomas aan een touwtje zat zo kwam hij halverwege terug van een achterstand van een meter of 10, een paar honderd meter ging het gelijk op, maar door een tempoversnelling liep hij op het eind weer uit. 15.44.00 was een verbetering van 20 seconden van Georgios pr, Thomas wist maar liefst 40 seconden te verbeteren, 15.48.65 was zijn resultaat. De race om het brons werd gewonnen door John Keetman in een tijd van 15.58.16.

400 meter wisselslag dames

Een hele mooie eindtijd, de 4.49.49 van Hinkelien Schreuder van De Whee, tot de schoolslag kon de concurrentie nog op enige afstand volgen, daarna was het over. DWK'er Maartje Kouwenberg legde met 4.55.34, 11 seconden onder haar pr, beslag op het zilver. Miranda Bosma, zwemmend voor Mosa-Regio, mocht met een tijd van net onder de 5 minuten, 4.58.53, het brons mee naar huis nemen. Een bijzondere vermelding was er nog voor Elsa de Groot van Steenwijkerwold, die met 15.03.15 een jeugdrecord zwom.

50 meter vlinderslag heren

Een spectakelstuk van de bovenste plank, deze kortste vlinderslagafstand. Ewout Holst liet er zijn 100 meter vrije slag voor schieten, zo graag wilde hij goed van de dag komen op deze afstand. En met lukte hem, met een zeer goede 23.97 legde hij beslag op het goud. Zilver was er voor Joris Keizer, Neerlands vlinderslagzwemmer in Sydney. Hij bleef net boven de 24 seconden, 24.08 was zijn eindtijd. Brons bleef over voor de andere vlinderslagspecialist en Sydneyganger Stefan Aartsen, met 24.75 bleef hij op enige afstand van de 2 snelsten.

50 meter vlinderslag dames

De 18 jarige Chantal Groot van AZ&PC Amersfoort zwom naar goud bij dezelfde damesafstand. Haar eindtijd van 27.61 was een halve seconde sneller dan de 28.12 van Hinkelien Schreuder die de zware 400 wissel nog in haar benen had die ze winnent af wist te sluiten.Brons was er in 28.38 voor Marina Scheepbouwer van De Whee.

100 meter vrije slag heren

Het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag, moest het zonder de toppers Ewout Holst, Dennis Rijnbeek en Johan Kenkhuis stellen. Desalniettemin ging Mark Veens voortvarend van start in 23.85, de tweede 50 ging iets langzamer maar de tijd van 49.26 was nog zeer behoorlijk te noemen. Tegenstand kwam van Werner van der Berg (AZ&PC) die met clubgenoot Patrick Mertens in gevecht was om het zilver. Werner van der Berg wist uiteindelijk met 4 honderdste van een seconde verschil, 50.15 om 50.19, van Patrick Mertens te winnen.

100 meter vrije slag dames

Het koninginnenummer werd een Amersfoorts onderonsje, plaats 1 tot en met 5 werd ingenomen door zwemsters van AZ&PC. Chantal Groot zwom met 56.75 naar het goud, de strijd om het zilver sloot af met een close finish. 57.00 om 57.01 waren de eindtijden van Haike van Stralen en Suze Valen die daarmee tweede en derde werden. Met Sara Kuyer (57.17) en Marielle Janssen (57.22) op de nummers 4 en 5 kon coach Ad van de Ven ook tevreden zijn.

200 meter rugslag heren

Na 50 meter ligt Sander Gansevles al een seconde voor op de concurrentie, was is hij van plan? De rest van de race loopt hij alleen maar uit, 1.59.07 als eindtijd is meer dan 4 seconden voorsprong op mede-DWK'er Fabian Willemse. Hij zet met 2.03.38 een prima tijd neer. Was de 100 vrije slag dames een Amersfoorts onderonsje, op deze afstand ging al het eremetaal naar Barneveld. Sebastiaan Kuijper haalde met 2.05.36 het brons. Om het feestje compleet te maken won John Keetman het goud bij de jeugd.

200 meter rugslag dames

Geen bekende namen op deze afstand, wel veel nieuw talent. De 17-jarige Rieneke Schinkel van het zeer succesvolle De Whee, won deze afstand in een prachtige 2.14.92, een tijd zoals nog niet vaak voorgekomen is in Nederland. Zilver was er voor naamgenoot Rieneke Terink van NDD uit Doetichem in een tijd van 2.17.45, terwijl het brons opgeeist werd door Mariet Koster (Hoogeveen) in 2.18.26.

50 meter schoolslag heren

Een nummer voor de echte specialisten, zo kun je de 50 meter schoolslag omschrijven. AZ&PC is hier sterk in vertegenwoordigd, zowel nummer 1 en 2 waren afkomstig van deze club. Guido Jansen zwom naar een gouden tijd van 28.69, de 29.05 van Casper Tichelaar was voldoende voor het zilver. Brons ging naar het talent van DWK-XCESS Thijs van Valkengoed in 29.45.

50 meter schoolslag dames

Verrassend won Paula Boot van DZ&PC Drachten de 50 meter schoolslag. Haar 31.96 zat maar 3 tiende boven het Nederlands record van Madelon Baans. Die moest genoegen nemen met het zilver in een tijd van 32.54. Brons ging naar SG het Y-Mere, Marja Terlage zwom zich naar 33.49.

4 x 100 meter wisselslag estafette heren

DWK-XCESS heerste bij de heren, van de 12 zwemmers op het podium kwamer er 8 uit voor DWK. Goud was er voor Sander Ganzevles, Thijs van Valkengoed, Ewout Holst en Dennis Rijnbeek; zij zetten een tijd van 3.42.23, 6 seconden voorsprong op de nummers 2 en 3. In die strijd om het zilver mengde zich MNC Dordrecht. 6 tiende van een seconde was uiteindelijk het verschil in het voordeel van Dordrecht, waardoor DWK-II genoegen moest nemen met het brons.

4 x 200 meter vrije slag dames

Het slotnummer van het weekend, de langste estafette afstand bij de vrouwen. Amersfoort eiste met de zwemsters Chantal Groot, Mariëlle Janssen, Sara Kuyer en Heike van Stralen in 8.20.01 het goud op. Op ruime afstand volgden DWK-XCESS (8.26.43) en De Whee (8.32.60).

Commotie over programmering NK

door Jos van Kuijeren - 10/12/2000, 12:44 Print Mail een vriend

De noviteiten bij de kampioenschappen vielen niet bij iedereen in goede aarde. Omdat alle 50 meternummers naar analogie van EK en WK definitief opgevoerd zijn als programma-onderdeel vond men van KNZB-zijde dat het tij werd om het programma op de schop te nemen en te veranderen. Niet iedereen was gelukkig met de combinatie 200 en 800 vrij dames op dezelfde dag. De combinatie 50 vlinder en 100 vrij op de derde dag leidde zelfs een openlijk 'protest' van erkende sprinters als Dennis Rijnbeek en Ewout Holst. Het tweetal is net als vele anderen (bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband), specialist op beide onderdelen, maar moest noodgewongen een keuze maken. Dat ging ten faveure van de 50 vlinder.
Nieuw was ook de serie-indeling. Allereerst kwamen de snelste achttien per nummer aan bod volgens de Olympische serie-indeling. Als dat gedeelte achter de rug was, volgden de overige deelnemers. Het systeem komt uit Engeland, waar het gehanteerd wordt bij de Speedo Grand Prix-wedstrijden. De trainers waren niet ontevreden met deze nieuwe manier. Als kanttekening kwam wel de opmerking, dat door de serieindeling op de dag zelf, men lang in het ongewisse bleef. Zeker als het ging om middenmootzwemmers.
Ook voor de jeugd was er een opvallende verandering. De prijzen werden pas definitief verdeeld na de finale van het desbetreffende nummer volgens het principe DAGSNELSTE.
Klachten van trainers of ploegleiders over late bekendmaking van de noviteiten werden door André Cats, één van de initiators van de nieuwe ideëen, ontzenuwd met de opmerking: "Het stond al in het HANDBOEK ZWEMMEN, in de NIEUWSBRIEF ZWEMMEN van september en in de pas nog in het de begeleidende brief bij de inschrijvingen. Als die niet gelezen worden, dan krijg je dat."

Vlieg oorzaak van diskwalificatie

door Jos van Kuijeren - 10/12/2000, 12:42 Print Mail een vriend

Het NK korte baan in Nieuwegein was een éénstartswedstrijd. De zwemmers speelden daar moeiteloos op in en het aantal AA's was op de vingers van een hand te tellen. Daarbij was ook een merkwaardig incident, dat niets met zwemmen te maken had. Het overkwam Brenda Starink bij de start van de 200 meter wisselslag. Terwijl zij in gebogen houding wachtte op het schot, nam een vlieg plaats op haar voet. In een reflex wilde zij de vlieg wegjagen.…. Jammer, bewogen bij de start en gediskwalificeerd! De Barneveldse zat er niet mee. "Ik wist dat ik gedist zou worden, maar ik kan er wel om lachen."

[Volgende 3 berichten]

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
28 oktober 1995
In de tweede ronde van de zwemcompetitie verslaat DWK in Barneveld de ploeg van PSV met een verschil van 18 seconden. Op de ranglijst volgen Arke de Dinkel, VZC Vlaardingen en AZ&PC Anova.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl