Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Europese Kampioenschappen korte baan Chartres 2012Knopen doorhakken lastig voor Job Kienhuis

door Jos van Kuijeren - 15/11/2012, 10:54 - Bron: Gemeenschappelijke Persdienst Print Mail een vriend

Job Kienhuis (23) heeft zijn zwemloopbaan tijdelijk op een laag pitje gezet. Pas in januari neemt hij de beslissing of hij zijn topsportbestaan zal voortzetten. In het verlengde van de overstap van Marcel Wouda als opvolger Jacco Verhaeren bij NZE, kwam dit ‘nieuws’ naar buiten in de kranten van de Gemeenschappelijke Persdienst.

Daarin zegt de nummer 11 van de Olympische 1500 meter van Londen tegen verslaggever Joost Dijkgraaf: ”Misschien is het de afgelopen jaren allemaal wat te veel geweest. Ik train nu vijf jaar in Eindhoven, heb ontzettend toegeleefd naar de Olympische Spelen.”


Job Kienhuis na zijn 14.58.34 op de 1500m vrije slag tijdens het OKT/ONK in Eindhoven 2011. Foto Kees Jan van Overbeeke

Hoewel de man, die als eerste Nederlander op de 50 meterbaan de 1500 meter binnen de 15 minuten aflegde, mee had kunnen doen aan de komende EK én WK korte baan in Chartres en Istanbul, komt de stayer daar niet aan de start. “Na de Spelen heb ik besloten om het zwemmen voor vijfenhalve maand op een lager pitje te zetten. Ik train nog wel, twee of drie keer in de week, maar niet meer zo vaak als vroeger. Het is nu vooral onderhouden.”

In januari zal Kienhuis samen met Marcel Wouda een definitieve beslissing nemen. Het gaat daarbij om de vraag of er nog genoeg rek in zijn mogelijkheden zit. De geboren Tukker voelt er weinig voor om alleen in de Europese subtop mee te draaien. Als hij doorgaat is een medaille in Rio 2016 het uiteindelijke doel.

En natuurlijk spelen andere aspecten een niet onbelangrijke rol. Studie en stage, zijn sociale leven in het weekend. Zijn vriendin, familie en vrienden in Denekamp wonen, waar hij in het weekend altijd verblijft.

In Eindhoven is een nieuwe trainingssituatie ontstaan. Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Dion Dreesens en Bastiaan Lijesen hebben definitief besloten om hun carrière voort te zetten onder leiding van Marcel Wouda. En dat zijn allemaal maatjes met wie Kienhuis in de afgelopen jaren optrok bij wedstrijden en trainingsstages.

In het krantenartikel zegt de twijfelende topsporter tot besluit: “Als ik had willen stoppen met zwemmen, had ik dat wel direct na de Spelen gedaan. Ik twijfel dat is duidelijk. Deze periode was sowieso rustiger voor me geweest. Mijn trainingsachterstand haal ik dus wel weer in, mocht ik doorgaan. De komende twee maanden gaan bepalend worden.”Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl