Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

NK korte baan Eindhoven 2002


VdH op jacht naar wereldrecord

door Jos van Kuijeren - 23/12/2002, 10:19 - Bron: Algemeen Dagblad Print Mail een vriend

Voor AD-verslaggeefster Natascha Kayser zijn het vooral de verrichtingen van Pieter van den Hoogenband, die het meest in het oog sprongen bij het NK korte baan in Eindhoven. Lees het in onderstaand verhaal.

Een jetlag en vermoeidheid van een trainingskamp in AustraliŽ deerden Pieter van den Hoogenband nauwelijks. In `zijn' klotsbak in Eindhoven was hij zaterdag op de 200 meter vrije slag (1.43,44) maar een seconde langzamer dan een jaar geleden toen hij uitgerust en wel een Europees record zwom.

Wie tijden als deze op de 200 meter vrije slag, en even later 46,63 (de tweede splittijd ooit) op de 4x100 meter vrije slag zomaar even tussendoor kan zwemmen, moet wel in grote vorm steken. Dat bewees Van den Hoogenband dan ook op de NK kortebaan. Voor dit moment zwom hij twee formidabele races.

De Olympisch kampioen wilde wel eens kijken wat er nog in het lijf zat na een serie wereldbekerwedstrijden, een trainingskamp en de reis van 30 uur. ,,Ik wilde niet toegeven aan de jetlag. Het was een uitdaging om daar doorheen te zwemmen. Ik had vooraf al tegen mijn ploegmaat Klaas-Erik Zwering, die in de baan naast me zwom, gezegd dat -ie maar niet op mij moest letten, dat ik er vrij vlot tussenuit zou trekken. Ik moet de 200 meter steeds meer gaan zien als een sprint die ik zo lang mogelijk moet volhouden. Als het in een ander bad dan in deze klotsbak was geweest, waar de tegenstand van de golven groot is, was ik echt in de buurt van het Europese record gekomen.''

De eerste 50 meters in De Tongelreep gingen zů hard, dat Van den Hoogenband een seconde onder het schema van het wereldrecord zat. ,,Het was de bedoeling dat hij hard wegging'', zei coach Jacco Verhaeren. ,,In Melbourne, in de wereldbekerwedstrijd, vertrok hij veel te slap en gaf hij de race weg aan Grant Hackett. Dat doen we dus niet meer.''

Het resultaat van de beide races van zaterdag verleidden Van den Hoogenband en Verhaeren tot een optimistische vooruitblik op de wereldbekerwedstrijden in januari. In Parijs (17-18 januari) wil Van den Hoogenband zichzelf testen. In Berlijn (25-26 januari) gaat hij voor een Europees record op de 200 meter en het wereldrecord op de 100 meter. ,,Ik denk dat het zeker mogelijk is heel dicht in de buurt te komen. Die tijd van Popov (46,74) uit 1994 heeft nu lang genoeg gestaan. Op de 200 meter wil ik in de 1.41 zwemmen. Het wereldrecord van Ian Thorpe (1.41,10) is vermoedelijk te scherp, maar als we samen in het water liggen, moet ik nog zien wat er gebeurt.''

Van den Hoogenband kwam alleen zaterdag in actie. Vrijdag pas kwam hij terug uit AustraliŽ, zodat hij de eerste dag van de NK liet schieten. Voor zondag weigerde hij een keuze te maken tussen 50 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag. ,,Als ik dan toch speciaal terugkom, wil ik ook wat kunnen laten zien. Maar dan moet de KNZB dus niet de 50 vlinder en de 100 vrij pal na elkaar programmeren. En ik heb de bond al een jaar geleden doorgegeven wat ik graag wilde. Ik had wel wťťr kunnen kiezen, maar ik vond het tijd om eens een daad te stellen. Ik wil gerust meedenken en me aanpassen, maar dan moet de bond ook eens met mij meedenken en zich aanpassen.

,,Ik ben met pijn in het hart teruggekomen uit AustraliŽ, waar ik liever nog even had willen blijven. Want de NK kortebaan is voor mij het minst interessante toernooi van het jaar. Maar omdat het in mijn thuisbad was, ben ik toch gekomen en wilde ik best mijn mouwen even opstropen. Alleen niet zo.''

Het gevolg was dat de Duitser Mitja Zastrow de 100 meter vrije slag op zijn naam schreef. Zastrow had zaterdag ook al de 50 meter rugslag gewonnen in een tijd van 24,85. Dat zou een Nederlands record geweest zijn als de naturalisatieprocedure wat vlotter was gegaan. Zastrow wacht al anderhalf jaar op een Nederlands paspoort. Hij bewees zaterdag in de 4x100 meter vrije slag in elk geval dat hij een aanwinst zou zijn voor de estafetteploeg. Samen met Mark Veens, Klaas-Erik Zwering en de ontketende Van den Hoogenband als slotzwemmer verbeterde Zastrow het Nederlands record met zeven seconden. De PSV-zwemmers zetten de klok stil op 3.11,61, slechts twee seconden boven het Europees record (landenteams).

Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl