Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

NK korte baan Eindhoven 2002


NK-aandacht in regionale kranten

door Jos van Kuijeren - 23/12/2002, 10:37 Print Mail een vriend

In de regionale bladen vond Zwemkroniek online enkele korte bijdragen over opvallenede NK-gangers.

Veens en estafette een heikele kwestie

Peter Heesen in De Limburger

Wie herinnert zich niet de mislukte estafette van de Nederlandse zwemploeg tijdens de Olympische Spelen in Sydney? Dennis Rijnbeek nam tijdens de 4x100 meter vrije slag een honderdste van een seconde te vroeg over van openingszwemmer Mark Veens en verpestte de enige medaillekans van de Horstenaar. Vrijdag, tijdens de eerste dag van het NK korte baan, was Veens opnieuw betrokken bij een verbijsterend estafettedrama.
Veens en zijn drie kompanen van de PSV-ploeg wilden het nationaal record verpulveren op de 4x200 meter vrije slag. De Horstenaar moest vlak voor de race echter afzeggen. Hij was grieperig. Vlak tevoren had hij nog goud gehaald op de 50 meter vrije slag (22,19), maar die wedstrijd had al zijn krachten doen wegvloeien. Klaas Erik Zwering was zijn vervanger.
Veens toog linea recta naar huis, nam een stoombad en ging vroeg onder de wol. Hij zag niet hoe stand-in Zwering de estafette verprutste. Terwijl de formatie op weg was naar een toptijd, concludeerde ook coach Eric Landa.
Nadat Ten Have pas zes van de acht banen in het 25-meterbad had getrokken, ging Zwering van start. Ineens lagen twee PSV'ers in het water. Vertwijfeling alom. Beide zwemmers stopten meteen. Weg toptijd. Weg goud. En dat uitgerekend voor eigen publiek in de Eindhovense Tongelreep.
Veens zegt achteraf: "Klaas Erik kan niet tellen.' Dan serieus: "Dat mag een topzwemmer niet overkomen.' Om laconiek te besluiten: "Och ja, zulke stommiteiten geven kleur aan het Nederlands kampioenschap.' Trainer Eric Landa is een dag later ook vergevingsgezind: "Het is ontzettend stom, maar zulke dingen gebeuren.'
Vergoelijkend voegt Landa toe: "Klaas Erik was koud zes uurtjes terug in Nederland van het trainingskamp in Melbourne.' Was misschien sprake van een jetlag of vermoeidheid? Zwering: "Nee, gewoon super super superstom.' Landa: "Zoiets doet niemand met opzet. Je staat wel zo ongelooflijk voor lul.'

Dat PSV'ers ook in staat zijn een opperbeste estafette te zwemmen, liet een superkwartet uit Eindhoven zaterdag zien. Tijdens de 4x100 meter vrije slag revancheerde de club zich. Met Mark Veens, met Pieter van den Hoogenband en met Klaas Erik Zwering werd het nationaal record van 3.18,11 aan gort gezwommen met een fenomenale 3.11,61.
Mark Veens (24) was ondanks de griep tevreden over zijn prestaties. Evenals trainer Landa. Na acht maanden blessureleed (schouder) maakte Veens twee weken geleden tijdens het EK in het Duitse Riesa indruk tijdens de 4x50 meter vrije slag. Mede dankzij zijn toptijd van 21,27 behaalde de Nederlandse ploeg goud.
Landa: "Op het WK, volgend jaar in Barcelona, moet hij er staan. En dan de Olympische Spelen in Athene, in 2004. Dan moet hij tonen wat hij in zijn mars heeft op de 50 meter vrije slag.'

Bosma doorbreekt magische barrière

door Peter Heesen in De Limburger

Over een andere Limburgse pupil, Miranda Bosma (24) is PSV-trainer Eric Landa eveneens zeer te spreken. Bosma haalde tijdens het NK kortebaan drie zilveren en een bronzen medaille. De Venlose maakte de overstap van MOSA-regio naar het keurkorps van PSV. Kende ze in het begin nog aanpassingsproblemen, nu zit ze lekker in haar vel.
"Ze traint in een groep met volwassenen die allemaal dezelfde ambitie hebben: zo hard mogelijk zwemmen. Voorheen moest ze in haar uppie trainen, met een coach die ook haar moeder is.' De schoolslagspecialiste dook in Eindhoven voor het eerst onder de 1.10 op de 100 meter: 1.09,46.
En op de 200 meter verpletterde ze haar persoonlijk record eveneens. Ze finishte in 2.30,33. Bosma raakte weliswaar de titel op deze afstand kwijt aan eeuwige rivale Madelon Baans, maar was zeer te spreken over haar verbluffende vooruitgang. Coach Landa zegt dat Bosma met haar tijd onder de 1.10 een 'magische barrière' doorbroken heeft.
Ofschoon Madelon Baans volgens hem nog altijd een maatje te groot is voor Miranda, ligt de Venlose op koers voor het ultieme doel: deelname aan de Olympische Spelen in Athene. Bosma bevestigde haar goede vorm bij de 4x100 wisselslag door de derde zilveren medaille na de 100 en 200 meter schoolslag te veroveren.
Ze sloot het NK af met brons op de 50 meter schoolslag, in een tijd die gezien mag worden: 32,17. Goud was voor - wie anders? - Madelon Baans. Veens sloot de titelstrijd af met zilver op de 100 meter vrije slag.

NK kortebaan levert Kosten vier medailles en record op

Uit de Provinciale Zeeuwse Courant, door Sven Remijnsen

EINDHOVEN - Annabel Kosten sloot een succesvol Nederlands kampioenschap kortebaanzwemmen gisteren af met drie gouden medailles, één zilveren plak, een prachtig persoonlijk record en een ondankbare vierde plaats.
De zwemster uit Breskens won met haar Amersfoortse vereniging AZ&PC drie estafettes in Eindhoven. Vrijdag was de ploeg de snelste op de 4x100 meter vrije slag in 3.46.84. Zaterdag verbeterde Kosten met Suze en Nienke Valen en Chantal Groot het nationale record voor clubs op de 4x100 meter wisselslag tot 4.08.71. Als slotzwemster raffelde Kosten de vrije slag af in een splittijd van 54.51. Gisteren won AZ&PC ook de 4x200 meter vrije slag in 8.09.57.
Op de individuele nummers veroverde Kosten vrijdag zilver op de 50 meter vrije slag in 25.45, een tijd waar alleen Marleen Veldhuis (25.19) onder dook. Veldhuis heerste gisteren ook op de sterk bezette dubbele afstand. Ze won in 54.43 voor Chantal Groot (54.74), Suze Valen (55.08) en Annabel Kosten, die haar uit 2000 stammende persoonlijk record van 56.10 fors verbeterde tot 55.39.
Na haar uitstekende splittijd op de estafette had Kosten stiekem al gerekend op een nieuwe toptijd op de 100 vrij. ,,Ik baal ervan dat ik met zo`n tijd nog buiten de medailles zwom``, blikte ze terug. ,,Maar ik heb liever een goed pr dan een medaille. Daar had ik er al een paar van.``
Nu het EK, waar ze met de Nederlandse ploeg vierde werd op de 4x50 meter vrij, en het NK achter de rug zijn, hoeft Kosten even niet meer te pieken. ,,Ik wil met de feestdagen geen zwembad zien.``
Over een week vertrekt ze naar Chamonix in Frankrijk. ,,Daar ga ik trainen en hopelijk een dagje skiën.``

In kranten zijn soms berichten te lezen, waarbij je denkt dat mensen voortdurend met een chagrijnig gezicht rondlopenen balen. Zoals deze uit het Eindhovens Dagblad.

'Nederland heeft gebrek aan ambitie'

Maandag 23 december, EINDHOVEN - Uiteraard werd Joris Keizer zaterdag in Eindhoven kampioen op de 100 meter vlinderslag. En natuurlijk was hij een dag later de beste op de 50 meter. Maar het humeur van de zwemmer uit Denekamp werd daar niet veel beter van.
Keizer, op vrijdag teruggekomen van een trainingsstage in Australië, baalde en dat was te merken. 'Als je een tijdje in Australië bent geweest, dan merk je pas hoe beroerd de faciliteiten in Nederland zijn', aldus Keizer. 'Neem dit zwembad. Echt een waardeloos klotsbad. Het water is te ondiep, de startblokken zijn slecht en de lijnen veel te dun. En daar moeten wij elke dag in trainen. Belachelijk.'
Dat het ook anders kan, werd hem in Australië nog eens duidelijk. 'In Melbourne hebben ze acht 50-meter baden. Acht in één stad! En dan zitten wij in Nederland te zeiken over een tekort van twee miljoen euro voor de bouw van een topsportbad. Twee miljoen euro, dat kosten ook vijf verkeersdrempels! Als de zwemmers straks bij de Olympische Spelen in Athene weer de nodige medailles hebben gehaald staan al die politici weer vooraan. En dan maar roepen dat ze zo trots zijn. Maar ondertussen doen ze niks voor ons. Nederland heeft absoluut geen topsportklimaat. Wat we wel hebben? Gebrek aan ambitie.

Gelukkig hebben we Joris ook heel tevreden en vrolijk zien rondstappen. (JVK)Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl