Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

KNZB Grand Prix 2004/2005


In de sport gaat de liefde soms door de maag

door Jos van Kuijeren - 07/04/2005, 14:29 - Bron: Telesport Print Mail een vriend

Zijn dieet bestaat momenteel, naar eigen zeggen, uit droog brood en water. Niet dat zwemtrainer Fedor Hes een welvaartsbuikje heeft waar hij met het oog op de nakende zomer van af wil. Maar schraalhans is nu eenmaal keukenmeester binnen het XLence Swimteam en ook in de sport gaat de liefde soms door de maag. Nog één maandje hongeren, verzekert Hes, en dan breken drie vette jaren aan. “Ik weet het zeker.” Deze inleiding komt niet uit de kookrubriek van De Telegraaf, maar staat wel degelijk op de sportpagina (28) van deze krant. Auteur is Luuk Blijboom.

Het wachten op de nieuwe co-sponsor die een einde moet maken aan het alsmaar verder aanhalen van de broekriem is een schone zaak. Ook deze onzekerheid kan er nog wel bij, als laatste hoofdstuk van een ongewis avontuur dat na de Olympische Spelen van Athene werd ingezet. Nog altijd kampt de coach met de naweeën van dat ene vermaledijde interview aan de rand van het zwembad, waarin hij collega Jacco Verhaeren van repliek diende nadat deze kritiek op zijn functioneren had geleverd. Handig was het niet geweest, nee.

"Achteraf gezien had ik het inderdaad anders moeten brengen, al neem ik mijn woorden niet terug. Ik had het alleen gewoon rechtstreeks tegen de persoon zelf moeten zeggen.” Het was daar dat de breuk tussen Hes en zijn werkgever Top Zwemmen Amsterdam definitief gestalte kreeg. De vraag of het achteraf gezien de stok was om de hond te slaan, wordt beantwoord met een veelzeggende, lange stilte. Dan: “Misschien, ja.”
Natuurlijk, de resultaten in Athene vielen tegen, ondanks drie (estafette-)medailles. Hes wil wel benadrukken dat de financiële situatie van de Amsterdamse stichting op dat moment al “heel erg slecht” was. Bovendien was er te grote afstand ontstaan tussen bestuur en technische staf. “Het vreemde is dat de spanning tussen beide partijen niet voelbaar was. Maar tijdens de evaluatie kwam een aantal zaken aan het licht waarvan ik dacht: dat had ik graag één of twee jaar eerder geweten.”

De wegen scheidden als gevolg van ‘een verschil van inzicht over topsportbeleving’, zoals de officiële lezing luidde. “Wat daarmee precies bedoeld wordt, is me nog altijd niet duidelijk. Maar we zouden het zo formuleren om te voorkomen dat er met modder werd gegooid. Ik had eerlijk gezegd liever gehoord dat TZA niet met mij verder wilde omdat ik het niet goed had gedaan.”
“Na de Olympische Spelen heb ik een enorme dip gehad, ik werd zwaarmoedig. Is dat gek als je ziet hoeveel shit ik over me heen kreeg? Meer nog dan over de impact van mijn eigen uitspraken ben ik geschrokken van de gevolgen er van. Ik voelde me verslagen, in de hoek gezet. De solidariteit van mijn zwemmers heeft me er uiteindelijk doorheen geholpen. Als die ook maar de minste twijfel hadden gehad, was ik ermee gestopt en had ik een ander baantje gezocht. Hun steun naar mij toe had niets met loyaliteit te maken. Ik werd niet zielig gevonden omdat ik op straat kwam te staan. Zij stelden keihard dat ze mij nodig hadden om verder te komen. Ik vind het nogal wat, dat sporters zó ver durven gaan en alle zekerheid opzij zetten om een nieuw avontuur aan te gaan. Vaak zeggen sporters dat ze loyaal zijn en is het vervolgens: de koning is dood, leve de koning.”

Hes belandde in de WW en zit daar nog steeds voor zestig procent in. “Wat er gebeurt als ik een geschikte baan in Limburg krijg aangeboden? Dat is een gewetensvraag. Ik heb gekozen voor het zwemmen, dit is mijn leven. Momenteel ben ik full-time beschikbaar voor mijn zwemmers, met ingang van 1 mei ben ik ook full-time in dienst van de ploeg.” Tenminste, wanneer zich voor het einde van de maand een co-sponsor meldt. De huidige geldschieter van de ploeg, XLence, is daar momenteel volop mee bezig. Met het bescheiden budget van 100.000 euro kan de formatie het momenteel net rooien. “Het is geen vetpot, ik leef op een droge boterham met water. Maar hoe we het redden, redden we het.”
De KNZB heeft inmiddels een brief van Hes ontvangen met de vraag aan welke voorwaarden zijn ploeg nou exact moet voldoen om, in navolging van Nationaal Zweminstituut Eindhoven, door de bond te worden erkend als Toporganisatie Zwemmen en zo in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning van NOC*NSF. “Het is vreemd dat er geen objectieve maatstaven zijn. Bovendien zijn er onlangs nieuwe eisen gesteld. Ons team beschikt over alle faciliteiten waar TZA ook uit kan putten en heeft voldoende zwemmers van niveau. Ik vraag me af wat er bij ons aan schort.” Zelfs voor een door de KNZB gewenste (hernieuwde) samenwerking met de Amsterdamse stichting staat Hes open. “Want ík zie het belang daar wel van in.” De kans dat het daar daadwerkelijk tot komt is echter nul, getuige de uitspraak van TZA-voorzitter Cees Vervoorn dat iedereen welkom is, behalve Hes. “Zover zal het niet komen. Geen van mijn zwemmers wil terug zonder mij.”

Het vermoeden dat er een persoonlijke vete aan de breuk ten grondslag lag, wil Hes slechts stilzwijgend bevestigen. Ondertussen trekt hij, buiten het zichtveld, met de prestaties van met name Marleen Veldhuis een lange neus naar zijn oude werkgever. “Ik proef bij mijn zwemmers een zekere geldingsdrang, al is dat niet hun belangrijkste motivatie. Maar ze zijn wel gebrand om even te laten zien wat ze waard zijn.”Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
20 november 1986
Patrick Braam, de Stormvogel is kandidaat voor een plaats in de Europacupploeg op de 200 m.schoolslag. De Zeeuw schrijft historie en vestigt met 2.16.89 op de 200 school een NR.
Patrick Braam, de Stormvogel is kandidaat voor een plaats in de Europacupploeg op de 200 m.schoolslag. De Zeeuw schrijft historie en vestigt met 2.16.89 op de 200 school een NR.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl