Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

KNZB Grand Prix 2004/2005


De zwemster en de kleine zwemprofessor

door Jos van Kuijeren - 11/04/2005, 21:08 - Bron: Telesport Print Mail een vriend

Naar aanleiding haar resultaten op de eerste dag van de Amsterdam Swimcup sprak Luuk Blijboom van de Telegraaf met Inge Dekker en tevens met haar trainer Dick Bergsma.Dick Bergsma als vertegenwoordiger van Inge Dekker bij prijsuitreiking van het KNZB Grand Prix-circuit. Links Marleen Veldhuis, rechts Chantal Groot. Foto: Peyman Zarekiani/TZA

Successen in de topsport laten zich soms verbijsterend simpel verklaren. Dick Bergsma, de kleine zwemprofessor van Topzwemmen West Nederland, is zo iemand die het leven kan terugbrengen tot de essentie. Het antwoord op de vraag hoe het komt dat Inge Dekker het laatste jaar zo’n progressie doormaakt, was daar op de eerste dag een lichtend voorbeeld van. “Ze traint.”
Maar ook als Dekker niet in het water ligt, blijft ze een klasse apart, zo bleek gisteren tijdens de eerste dag van de Amsterdam Swim Cup in het hoofdstedelijke Sloterparkbad. Na de Eindhoven Swim Cup van twee weken geleden werd de Friezin geveld door de griep. Een week lang kwam ze niet uit bed, maar negatieve invloed op de vorm had die gedwongen rustperiode nauwelijks. Bij ontstentenis van Marleen Veldhuis, die succesvol een eenmalig uitstapje naar de 200 meter vlinderslag maakte, schreef ze de 100 vrij op haar naam. Haar winnende 56,08 (0,11 seconden sneller dan Chantal Groot, die zich met die tijd wel voldeed aan de WK-limiet voor de 4 x 100 vrij) was niet voldoende voor een rechtstreekse individuele afvaardiging op dat nummer naar de mondiale titelstrijd in Montreal. Over twee weken, tijdens de NK in hetzelfde bad, waagt Dekker nog één poging om onder de vereiste 55,40 te duiken.
“Het zou heel leuk zijn als ik daar in slaag”, aldus de zwemster die in Canada al verzekerd is van starts op de 50 en 100 vlinder en vandaag forfait geeft op de Swim Cup. “Maar lukt het niet, dan is dat nog niet het einde van de wereld.”

Het is de losse benadering van de sport die zowel Dekker als haar trainer zo typeert. Bergsma (67) is niet het type om snerpend fluitend en druk gebarend langs de rand van het bassin te staan. Hij observeert, analyseert en plaatst de prestaties van zijn pupillen – zo nodig – in het juiste perspectief. Een paar tienden van een seconde te langzaam gezwommen tijdens een trainingssetje? “Jammer, dat komt morgen wel, zeg ik dan tegen mijn pupillen.”

“Ik ben niet zo hard naar buiten toe”, voegt de man die in Dordrecht bij eerst de Kempvis en later TWN al 33 jaar in dienst is daar ten overvloede aan toe. Bovendien heeft hij respect voor vrouwen. “Dat komt door mijn opvoeding. Ik beschouw vrouwen als kleine zelfstandigen. Ze hebben geen aansturing nodig om hun eigen zaken te regelen. Mannen moet je veel meer achter hun vodden aan zitten. Maar als het met vrouwen niet gaat zoals ze het willen, worden het krengen.”

Daarnaast zag Bergsma als een van de eersten dat Dekker geen zwemster is voor de lange afstanden, het stempel dat ze bij binnenkomst in Dordrecht met zich mee droeg. Met die wetenschap ging hij aan de slag. Kwestie van ervaring, zo klinkt het door in zijn stem. Want een andere verklaring voor zijn succes, als hij zo vrij mag zijn, is het feit dat hij geen “klein klootzaktrainertje” meer is. Jonge, opkomende trainers worden in zijn optiek te vaak te vroeg voor de leeuwen geworpen. “De nieuwe lichting krijgt geen tijd meer om ervaring op te doen. In de tijd dat ik begon, werd je er door de zwembond op uit gestuurd om aan de hand van de grote trainers mee te lopen. Alleen op die manier kun je leren van de fouten die je maakt. Het is niet goed wanneer ze op jonge leeftijd al verantwoording hoeven te dragen.”Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
20 november 1986
Patrick Braam, de Stormvogel is kandidaat voor een plaats in de Europacupploeg op de 200 m.schoolslag. De Zeeuw schrijft historie en vestigt met 2.16.89 op de 200 school een NR.
Patrick Braam, de Stormvogel is kandidaat voor een plaats in de Europacupploeg op de 200 m.schoolslag. De Zeeuw schrijft historie en vestigt met 2.16.89 op de 200 school een NR.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl