Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Eiffel Swimmers bedreigt ongeslagen Dolfijnstatus

door Jos van Kuijeren - 12/11/2012, 17:34u. -

Eiffel Swimmers PSV bedreigt ongslagen status De Dolfijn
Toen zaterdagavond de score bekend werd van Eiffel Swimmers PSV leek er een kans aanwezig te zijn dat De Dolfijn zijn ongeslagen status van 17 rondezeges op rij kwijt zou kunnen raken. De 6644.27 was immers een zo scherp puntentotaal, dat de landskampioen en huidige ranglijstaanvoerder zich geen misstappen kon veroorloven. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar de Amsterdammers moesten behoorlijk hard werken om uiteindelijk met 6627.93 toch weer eerste te worden. Een zo klein verschil van 16,34 seconden was echter de laatste jaren niet meer zo vaak voorgekomen.

In het klassement van de tweede ronde handhaafde WVZ zich dankzij de 6827.95 (vierde) in de top-drie, terwijl De Columbiaan en het dit seizoen sterke Orca verwikkeld zijn in een nek-aan-nek-race met als inzet de vierde en vijfde plaats.

DWK liet merken dat de score in de eerste ronde een vergissing was en de veelvoudige landsmpioen uit het verleden ontworstelde zich aan de laagste regionen en staat nu twaalfde. DAW en SG Hellas/Glana/Nimo (promovendus) zijn verwikkeld in de strijd om de laatste plaats en daarboven staat nog Zeester Meerval, eveneens promovendus van het afgelopen seizoen.

De competitie is telkens weer de voedingsbodem van veel NJK-limieten en de wedstrijden van afgelopen weekend vormden op die regel geen uitzonderingt. Er werd her en der door junioren, jeugd en senioren behoorlijk hard gezwommen.

Twee keer was er sprake van een tijd binnen een bestaand Nederlands jaargangsrecord, maar in de competitie wordt voornamelijk handmatig geklokt dus krijgen de tijden op de 200 wissel het predikaat officieus. In Den Haag zwom Jorgos Skotadis 2.11.98 op de 200 wissel en dat was sneller dan de 32 geleden gezwommen 2.13.80 van Edsard Schlingemann. Deze tijd staat geboekstaafd als NR 14 jaar. Eerder dit najaar zwom Floris Kotterink met 2.13.18 ook al binnen deze tijd.
Marrit Steenbergen kent het verschijnsel dat zij met digitale chronometers sneller is dan een bestaand record. Nu kwam de 12-jarige zwemster uit Oosterwolde in Drachten tot 2.25.50 op de twee wissel. Zij is recordhoudster met 2.26.51

Voor Skotadis en Steenbergen geldt dat er in de komende weken genoeg wedstrijden met elektronische tijdwaarneming zijn om alsnog in de boeken te komen. Dan moet de tijdwaarneming natuurlijk wel werken, want dat wil er soms wel eens aan schorten zoals Skotadis ervaren heeft bij de NJK in Drachten op de 400 wissel. In het nieuwe Hofbad is het ook nog niet super wat dat betreft.

Tom Laarhuis liet afgelopen zaterdag in Denekamp in een mooi gevecht met Ben Schwietert (DWK) op de 200 rug de chronometer handmatig stoppen op 2.08.81 en bleef met deze tijd onder bestaande jaargangsrecord voor jongens 14 jaar. Alwin Roest zwom in 1995 2.09.70.

Vorige week bij een klassementswedstrijd in Denekamp deed hij hetzelfde op 50 rug in 27.86 seconden. Het jaargangsrecord is met 28.16 in handen van Arvid Munsters.

Begin oktober was Laarhuis tijdens een limietwedstrijd in Denekamp goed voor 59.29 op de 100 rug. Arvid Munsters is op deze afstand recordhouder met 59.50.

Bij de allerjongsten ging de 9-jarige Tim Korstanje (Aqua-Novio'94) op de 50 vrij loeihard met zijn 31.48. Daarmee was hij 0,4 seconde sneller dan de officieel als record geregistreerde 31.88 van Richard de Goeij (Aquarijn) uit 2000.

Officieus wereldrecord
Ook voor Olivier Victor van der Voort was het jammer dat zijn 2.14.36 op de 200m rugslag niet automatisch geregistreerd werd. Deze tijd zou goed geweest zijn voor een wereldrecord in de klasse S10. Het nummer staat wel op de limietwedstrijd van aanstaande zondag in Drachten. Alleen is de Fries niet ingeschreven op deze afstand.
De 2.14.36 is wel voor het nageslacht bewaard gebleven dankzij de camera van Theo Kellner:


(later meer over tijden)

Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
5 juni 1982
Annemarie Verstappen lost Annelies Maas af op de recordlijst 200 meter wisselslag. Bij wedstrijden in Bratislava is zij met 2.19.65 bijna 0,3 seconde sneller en bewijst daarmee haar veelzijdigheid.
Annemarie Verstappen lost Annelies Maas af op de recordlijst 200 meter wisselslag. Bij wedstrijden in Bratislava is zij met 2.19.65 bijna 0,3 seconde sneller en bewijst daarmee haar veelzijdigheid.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl