Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Speedozwemmers op dreef bij Jaargangwedstrijden

door Jos van Kuijeren - 23/02/2013, 23:28u. - Bron: Robert van Vuuren  

Dit weekend worden voor de achtentwintigste keer door LZ 1886 de Speedo Jaargangwedstrijden georganiseerd. In een gezellig vol zwembad De Zijl komen de beste Speedo-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. De belangstelling voor de wedstrijden bleek evenals vorige jaren groot: ongeveer 220 zwemmers, afkomstig van bijna 100 verenigingen komen naar Leiden. Een overzicht van de prijswinnaars van de eerste dag. Elise Tanis (de Schotejil) won de Femke Race bij de minioren 5.

Jongens minioren 6
De wedstrijd werd traditioneel geopend door de oudste jongenscategorie, de minioren 6, met het ‘koningsnummer’ 100 meter vrije slag. Rick Bulman van Hieronymus werd de eerste winnaar van de dag met een tijd van 1.03.70, gevolgd door Pim Verdaasdonk (SBC2000) en Sander Crooijmans (VZC-E&P). Later op de dag stond ook de dubbele afstand 200 vrij op het programma en ook deze werd een prooi voor Rick Bulman, met een fraai PR van 6,5 seconden in 2.20.64. Jelle Smid van Aqua-Novio werd tweede, en Sander Crooijmans mocht zijn tweede bronzen medaille ophalen. Jelle had even daarvoor al zijn slag geslagen op de 200 meter wisselslag, die hij winnend afsloot in 2.39.82. Pim Verdaasdonk pakte zijn tweede zilveren medaille; Jeroen Aerssens van De Schelde ging met het brons naar huis. De laatste afstand, de 100 vlinder, werd met ruime voorsprong gewonnen door Ivo Stolk van De Zeehond ’73 (1.15.63). Voor het zilver en brons was het een spannende strijd tussen Melle van Gemert (Zeeuwse Kust) en Jeroen Aerssens, er was een jurybeslissing voor nodig om dit Zeeuwse onderonsje te beslissen. De jury besloot dat Melle van Gement de zilveren medaille kreeg en Jeroen Aerssens het brons.

Meisjes minioren 5
De oudste meisjes, de minioren 5, zwommen hetzelfde programma als de jongens minioren 6 en begonnen hun toernooi dus ook met de 100 meter vrije slag. Het goud en zilver ging naar zwemsters van ZC De Schotejil: Sophie de Jonge en Elise Tanis namen het goud respectievelijk zilver mee naar Middelharnis. Imani de Jong van ZPCH veroverde het brons. Ook op de volgende afstanden, de 200 vrij en 200 wissel ging het goud naar De Schotejil: Sophie de Jonge was de snelste op de 200 vrij (2.25.48) en Elise Tanis op de 200 wisselslag (2.45.52, een PR van 14 seconden!). Hoofdsponsor Speedo had deze laatste afstand dit jaar tot ‘Femke Race’ benoemd (omdat het NR op deze afstand op naam heeft gestaan van Femke Heemskerk, waarnaar de race is vernoemd) en zodoende kreeg Elise door Speedo-directeur Lammie Winters het speciale Femke Race-t-shirt overhandigd. Giorgia Colle (Zeehond ’73) en Bo Souhoka (SG HGN) completeerden het Femke Race-podium. Ook de 200 vrij won Giorgia het zilver, het brons was hier voor Isa Boom (MNC Dordrecht). Op het slotnummer van de dag, de 100 vlinder, bleek Tessa Kooi van ZPC Stadskanaal de snelste in 1.20.84. Elise Tanis en Imani de Jong verdeelden het zilver en brons.

Jongens minioren 5
De jongens minioren 5 begonnen hun toernooi met de 100 rug. Bryan Agterdenbos won met een fraaie voorsprong in 1.14.98 (PR van 4,5 seconden). Voor de tweede plaats was het spannend: Thomas Weening (Oceanus) verraste door vanuit de een-na-snelste serie het zilver op te eisen, 8 honderdsten vóór Brandon van den Berg (Poseidon ’56). Ook de 100 vrij werd een prooi voor Bryan Agterdenbos; Brandon van den Berg won hier het zilver, gevolgd door Maurice Pater van GZVW op de derde plaats. Brandon bleek de snelste minior 5 op de 50 vlinderslag, gevolgd door Bryan Agterdenbos en Thomas Weening.

Meisjes minioren 4 en later
Ook de meisjes minioren 4 en later begonnen hun toernooi met 100 meter rugslag. Britta Koehorst (de Lansingh) maakte haar favorietenrol op dit nummer waar en won het goud in 1.20.76. Mila Geul (Aqua-Novio ’94) en Demi van Hulst (ZV Valkenburg) gingen met zilver en brons naar huis. Op de 100 meter vrije slag veroverden Britta en Mila zilver cq. Brons, maar was het Eva Geilenkirchen die met het goud naar huis ging met een fraai PR van 1.12.04. Deze jonge zwemster (uitkomend voor Zeester Meerval) woont in Zwitserland, maar heeft de Nederlandse nationaliteit en is een weekend overgekomen uit Zwitserland voor deze wedstrijden. Er gaat nog meer ere-metaal naar Zwitserland, want op de 50 vlinder won zij brons. Britta Koehorst won dit nummer in 37.44, het zilver was voor Thirza de Booij.

Jongens minioren 4 en later
Bij de jongens minioren 4 en later was het Tim Korstanje (Aqua-Novio ’94) die alle drie vandaag gezwommen afstanden 50 vrij, 100 school en 100 wissel) op zijn naam wist te schrijven en daarmee zijn broer Nyls, die ook flink wat Jaargang-prijzen in de prijzenkast heeft staan, achterna lijkt te gaan. De 50 meter vrije slag won Tim in een handgeklokte 30.10 (het NR staat ook op 30.10 op naam van Olaf Henselmans en gezwommen op 5 oktober 1997), en op die afstand ging ook het zilver naar Aqua-Novio, met Rens van Beek. Het brons was voor Kenan Cörüz van DWT uit Haarlem. Op de 100 schoolslag was het Luuk Hulleman van ZVV die met het zilver naar huis ging. Het brons was voor Jason van den Berg (Poseidon ’56), die zich als 2004-zwemmer prima staande wist te houden tussen de zwemmer geboren in 2003. Bij de afsluitende 100 wisselslag weer bekende gezichten op het podium: Tim werd hier geflankeerd door Luuk en Kenan die met het zilver resp. brons naar huis gingen.

De uitslagen zijn te vinden op Speedo Jaargang 2013.
Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
5 juni 1982
Annemarie Verstappen lost Annelies Maas af op de recordlijst 200 meter wisselslag. Bij wedstrijden in Bratislava is zij met 2.19.65 bijna 0,3 seconde sneller en bewijst daarmee haar veelzijdigheid.
Annemarie Verstappen lost Annelies Maas af op de recordlijst 200 meter wisselslag. Bij wedstrijden in Bratislava is zij met 2.19.65 bijna 0,3 seconde sneller en bewijst daarmee haar veelzijdigheid.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl