Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Olympische Spelen Athene 2004


Olympische ontvangst in Den Haag zeer gewaardeerd

door Jos van Kuijeren - 01/09/2004, 19:50 - Bron: ANP Print Mail een vriend

DEN HAAG - Tussen de 15.000 en 20.000 mensen hebben vandaag in Den Haag de winnaars van Olympische medailles gehuldigd. Anky, Inge, Leontien, Pieter en de andere gelauwerden konden rekenen op een zonnig onthaal met koningin Beatrix, premier Balkenende, diverse parlementariërs, veel applaus en gejuich.Koningin Beatrix en olympische medaille-winnaars woensdagmiddag op het bordes van Paleis Noordeinde. Foto ANP

Het was een drukke dag voor de sporters, die net een paar dagen terug zijn uit Athene. De rijtoer door de Haagse binnenstad werd voorafgegaan door een huldiging in de Ridderzaal, waar onder meer Balkenende en NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra de sporthelden toespraken.
Beide sprekers benadrukten de trots die zij onder het Nederlandse volk voelen voor de sporters. 'Leontien, toen je daar zo stond met je lauwerkransje, hield heel Nederland van je', zei Balkenende over het moment dat wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel haar gouden medaille omgehangen kreeg nadat ze de tijdrit had gewonnen.

De premier betitelde verder zwemster Inge de Bruijn als 'meest succesvolle Nederlandse olympische sporter'. Amazone Anky van Grunsven zorgde volgens hem voor het 'meest aangrijpende moment', toen ze na haar kür nog zittend op de rug van haar paard Salinero in tranen uitbarstte. Zwemmer Pieter van den Hoogenband staat voor het 'meest bloedstollende moment', aldus Balkenende: 'je liet op de 100 meter vrij iedereen voorgaan bij de start en het keerpunt. Maar je tikte wel als eerste aan. Deed je dat nou expres?'

Koningin Beatrix ontving de équipe in haar werkpaleis aan het Noordeinde. 'Het is leuk om ook van haar te horen dat ze trots is op ons allemaal', aldus Zijlaard-Van Moorsel. 'Ze had zich goed voorbereid, ze wist van mijn val tijdens de wegrace en ook van de tijdrit. Ze kwam gezellig bij ons zitten.'Anky van Grunsven kreeg in Den Haag een hobbelpaard van staatssecretaris Ross. Naast de zwangere amazone zitten Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Foto:AD

De staatssecretaris bedankte in het Haagse Promenadehotel de in het wit gestoken medaillewinnaars namens het Nederlandse volk voor hun inspanningen. ,,Iedereen is trots op jullie, jullie geven Nederland aanleiding om feest te vieren'', zei zij.

In Den Haag was het dé dag: dé huldiging der huldigingen, die langs de koningin én ‘het volk’, zo schreef de Haagsche Courant.Onder massale belangstelling van fotografen arriveert zwemster Inge de Bruijn bij het Promenadehotel. Foto Evert-Jan Daniels/Haagsche Courant.

“Het is zo moeilijk te vergelijken”, zegt gouden zwemmer Pieter van den Hoogenband terwijl hij z’n pak dichtknoopt om te gaan verdrinken in de kluwen fotografen en camera’s. “In Eindhoven hebben ze ook hun best gedaan. Maar dit is heel speciaal. Ik heb dat de jongens van de estafette ook voorgehouden: dat handje van de koningin, daar doe je het allemaal voor.” Dat vindt ook Pieters estafettemakker Mitja Zastrow. Het is een speciale dag voor de tot Nederlander genaturaliseerde Duitser, naar de koningin met zilver om de nek. “Al hebben we al veel gefeest. Want wij hadden de tweede week in Athene vrij. Dit is mooi, maar ik ben blij als ik morgen naar m’n ouders kan in Wuppertal.”
Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
12 december 1998
In Sheffield schrijft een Nederlandse mannenkwartet geschiedenis. Mark Veens (foto), Johan Kenkhuis, Stefan Aartsen en Pieter van den Hoogenband winnen bij de EK korte baan de 4x50 vrij en zwemmen een officieus wereldrecord van 1.26.99.
In Sheffield schrijft een Nederlandse mannenkwartet geschiedenis. Mark Veens (foto), Johan Kenkhuis, Stefan Aartsen en Pieter van den Hoogenband winnen bij de EK korte baan de 4x50 vrij en zwemmen een officieus wereldrecord van 1.26.99.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl