Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Organisatiestructuur NTC's, RTC's en Talentcentra

door Jos van Kuijeren - 14/02/2013, 14:02u. -

Op weg naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 is bij de KNZB onder supervisie van technisch directeur Jacco Verhaeren en bondscoach Jeugd & Junioren Titus Mennen hard gewerkt aan een organisatiestructuur met daarin professionele trainers en coaches. De organisatie van de trainingscentra in Nederland is nu bekend.

Nationale Trainingscentra
Er zijn twee Nationale Trainingscentra, kortweg NTC’s. Bij het NTC Amsterdam zwaait Martin Truijens de scepter en bij het NTC Eindhoven is de leiding in handen van Marcel Wouda. Hij wordt bijgestaan door Christian Sloof, de assistent trainer open water zwemmen.

Regionale Trainingscentra
Er zijn drie regionale Trainingscentra, kortweg RTC’s.
Bij het RTC Drachten, tevens adspirant NTC, is Kees Robbertsen hoofdtrainer. Hans Elzerman geeft leiding aan het RTC Amsterdam met als assistent Job van Duijnhoven. Bij het RTC Eindhoven worden de lijnen uitgezet door Patrick Pearson, de opvolger van Jeanet Mulder. Hij wordt geassisteerd door Bibi Gulikers. Er is geen RTC meer in Dordrecht.

Talentcentra
In het streven meer professionaliteit binnen de zwemsport te brengen en belangrijker, een continue stroom aan talentvolle en goed opgeleide sporters te bewerkstelligen, streeft de KNZB ernaar betaalde parttime en/of fulltime krachten binnen de Talentcentra aan te stellen.

Bibi Gulikers in gesprek met Titus Mennen. Foto Swimjos

In die hoedanigheid zwaait Bibi Gulikers de scepter over het Talentcentrum PSV. Tom Rikhof is verantwoordelijk voor het Talentcentrum AZ&PC, terwijl Paul Weijers verantwoordelijk is bij de Dolfijn. In opvolgende jaren wordt naar verdere uitbreiding gestreefd binnen andere Talentcentra.

De eerstvolgende wedstrijdactiviteit (lange baan) voor de RTC's is een tweedaags toernooi in Stuttgart (Duitsland) op 2 en 3 maart. De NTC-selecties doen van 7 t/m 13 maart mee aan de British Gas International Meet in Leeds.


Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
3 augustus 1990
Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Austin zet Erik Ran het NR op de 100 vrij op zijn naam. Met 50.65 is 0,01 sneller dan Hans Kroes 4 jaar eerder.
Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Austin zet Erik Ran het NR op de 100 vrij op zijn naam. Met 50.65 is 0,01 sneller dan Hans Kroes 4 jaar eerder.Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl