Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Ten Onder In Chaos

door Oene Rusticus - 15/06/2012, 20:17u. - Bron: de Telegraaf  

Alweer een week geleden was het erop of eronder voor de Nederlandse open water zwemmers. In het Portugese Setúbal werden de laatste tickets voor de Olympische 10 kilometer verdeeld. Verslaggever Luuk Blijboom was erbij en schreef het onderstaande verhaal voor de Telegraaf.

SETÚBAL - Verdwaasd en met een holle, wezenloze blik in de ogen stapte Linsy Heister zaterdagmiddag even voor zessen uit het water van de Baai van Setúbal. Veertig zwemsters die, letterlijk en figuurlijk, vochten voor hun laatste kans over twee maanden te kunnen schitteren op de Olympische Spelen. Warme en koude golfstromen, waar ze tegen in moest zwemmen. En, als klap op de vuurpijl, twee stuntvliegtuigjes die de eerste vijf van in totaal tien kilometer wedstrijd al rookpluimen uitbrakend rakelings over de deelneemsters scheerden. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de openwaterzwemmers in Portugal draaide voor Heister uit op een surrealistische strijd waar geen enkele eer viel te behalen. ,,Het was complete chaos.''

Met haar twaalfde plaats op de geschoonde uitslag had ze, volgens de normen van wereldzwembond FINA en het IOC, recht een olympisch startbewijs. Maar de strenge reglementen van NOC*NSF schreven voor dat in Setúbal alleen een plaats bij de eerste zes garant stond voor een retourtje Groot-Brittannië. Na schoonspringer Yorick de Bruijn was Heister daarmee de tweede KNZB-atlete in korte tijd die door de nationale sportkoepel werd gepasseerd voor Londen, terwijl wel aan de internationale eisen was voldaan.

De hamvraag op deze zonnige zaterdag was een variant op een klassieker van Louis van Gaal. ,,Was de rest nou zo goed, of was ik gewoon minder?'' Het antwoord moest de 23-jarige pupil van trainer Marcel Wouda, die zich in Setúbal liet vertegenwoordigen door zijn assistent-coach Rob Kennis, schuldig blijven. Maar één ding wist ze wel zeker. ,,Ik kan mezelf niets verwijten.''
De berusting na twee uur ploeteren door het water van de Atlantische Oceaan stond in schril contrast met de indruk die Heister bij de start maakte. Alsof er 220 volt op het lichaam van de zwemster stond, zo gespannen oogde opvolgster van Edith van Dijk. Het kwam, zo verduidelijkte ze, door de kansen die ze zichzelf toedichtte. ,,Ik geloofde er echt heilig in dat ik hier mijn beloning zou krijgen voor jaren en jaren van hard werken.''

Nadat haar eerst poging om zich te plaatsen tien maanden geleden in Sjanghai mislukte als gevolg van een schouderblessure, werd niets aan het toeval over gelaten. Maandenlang lag Heister wekelijks een aantal uren in een bad met ijskoud water, om het lichaam te laten wennen aan de omstandigheden in Portugal. De peesschede-ontsteking die ze in het voorjaar tijdens een wedstrijd in Brazilië opliep, werd met de grootst mogelijke voorzichtigheid behandeld. En om te wennen aan het zwemmen in zware stroming, ging ze recent een aantal malen voor de Zeeuwse kust te water. Het waren welkome afwisselingen in weken waarin het totaal aantal trainingskilometers geregeld honderd bedroeg.

Maar tegen de hectische Portugese omstandigheden bleek geen kruid gewassen voor Heister, de o zo geordende zwemster in wier vocabulaire het woord improviseren niet voor lijkt te komen. Geen moment wist ze tijdens de zes omlopen bij het Parque Urbano de Albarquel waar ze in het deelnemersveld lag. Zonder dat overzicht was de zwemster die gedijt onder zware condities in staat haar plan te trekken. Haar wereldtitel op de 25 kilometer van 2010 in het Canadese Roberval en het EK-goud op de 10 kilometer van datzelfde jaar in Boedapest bleken geen enkele garantie voor succes.

Paradoxaal genoeg verklaarde Heister na afloop oprechte trots te voelen. Ze was van ver gekomen, zo klonk het, en ze kon zichzelf niets verwijten. Tegelijkertijd zei ze opgelucht te zijn dat ze eindelijk wist waar ze aan toe is. Heister kijkt uit na een jaar zonder zwemmen, waarin ze haar PABO-diploma wil halen en zich gaat bezinnen op haar sportieve toekomst.
,,Ik was na die maanden van onzekerheid hard toe aan duidelijkheid. Was het wat de Olympische Spelen betreft nou 'ja' of 'nee'? Ik ben blij dat ik eindelijk van die druk verlost ben.''

Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved




3 juli 1960
Gerrit Korteweg is de eerste, die geen moeite heeft met de NR-startlimiet op de 100 vlinder. In Amersfoort is hij met 1.06.2 ruimschoots sneller dan gestelde eis van 1.07.0.
Gerrit Korteweg is de eerste, die geen moeite heeft met de NR-startlimiet op de 100 vlinder. In Amersfoort is hij met 1.06.2 ruimschoots sneller dan gestelde eis van 1.07.0.



Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl