Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

Nederland met twee zwemmers bij EK Open water

door Jos van Kuijeren - 10/09/2012, 11:26u. -

Woensdag 12 september aanstaande beginnen nabij Piombino, een Italiaanse stad in de provincie Livorno, de Europese kampioenschappen open water. Er wordt gezwommen ter hoogte van de overgang Ligurische en Tyrrheense zee tegenover het eiland Elba.

Er hebben 26 landen ingeschreven: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Spanje, Farör Eilanden, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland, Griekenland, Hungarije, Ierland, Israel, Italië, Macedonië, Nederland, Polen, Portugal, Rusland, Slovenië, Zwitzerland, Slowakije, Turkije en Oekraïne.

Nederland wordt in Piombino vertegenwoordigd door Ferry Weertman en Marcel Schouten, de lange afstanders, die zich na de EJK vorig jaar hebben ontwikkeld tot Europese subtoppers. Het tweetal wordt getraind en begeleid door Marcel Wouda (NZE Eindhoven). De Nederlandse delegatie is zondag jl. vertrokken om zich in de sfeer van de wedstrijd te prepareren op de start van de 10 kilometer op woensdag 12 september.

Achter Marcel Schouten (l) en fysio Jan Herber, vóór Ferry Weertman (l) en coach Marcel Wouda.

Bij de Olympische kwalificatiewedstrijd begin juni in Setubal eindigde Weertman als 31-ste en Schouten als 32-ste.
Bij de dames is er geen Nederlandse inschrijving. Linsy Heister is na de Olympische kwalificatiewedstrijd van Setubal niet meer actief geweest.

5 kilometer en Team Event als tijdrace
Sinds de EK open water van Dubrovnik 2008 wordt 5 kilometer gezwommen gezwommen als een tijdrace. De deelnemers starten niet gelijk, maar één voor één met een tussenpoos van precies één minuut. De bedoeling van de nu ingeburgerde wedstrijdvorm is dat de snelste zwemmer wint en niet de sterkste sprinter, die een ander het vuile werk heeft laten opknappen. Evenmin kan er sprake zijn van ploegentactiek.

Naast de 5, 10 en 25 kilometer is ook de Teamevent met een ploeg van drie zwemmers (één man+twee vrouwen of één vrouw + twee mannen) nu vast onderdeel van het EK. Ook deze wedstrijd wordt als time-trial afgewerkt. Bij deze ploegentijdrace wordt om de zestig seconden gestart. De tijd van de derde zwemmer telt. De startvolgorde op de 5 kilometer en de Teamevent wordt bepaald via loting.

Lurz favoriet op 10km
De 10 kilometer is zeer sterk bezet met als grote favoriet de meest succesvolle zwemmer uit de open water historie Thomas Lurz. De Duitser, die tot tweemaal toe Olympisch goud miste, verdedigt zijn titel van Eilat 2011 en gaat voor zijn vijfde achtereenvolgende EK-overwinning sinds 2006.

De tegenstand moet komen van de Italiaan Valerio Cleri, wereldkampioen van 2011 en diens landgenoot Simone Ercoli, Europees kampioen op de 5 kilometer vorig jaar. Ook de Brian Ryckeman (België), een jaar geleden Europees kampioen op de 25 kilometer.

LEN-cup
Tegelijk met de 10 klometer op woensdag wordt ook de vierde étappe van het LEN-cup circuit gezwommen aan de Toscaanse kust. De reeks begon in Eilat,ISR (mei) en werd vervolgd Antalya,TUR (juni) en Hoorn in augustus. Bij de wedstrijd nabij Pomblino komt ook de Lindi Verkooijen van het Bredase SBC2000 aan de start. Zij wordt begeleid door haar trainer Joost Kuijlaars.

Lindi Verkooijen. Foto Kees-Jan van Overbeeke

Het programma van dag tot dag:
Woensdag 12 september

10:00 uur 10km mannen: Ferry Weertman en Marcel Schouten
13:30 oor 10km vrouwen

Donderdag 13 september
10:00 uur 5km Team Event (Time Trial)

Vrijdag 14 september
Rustdag

Zaterdag 15 september
10:00 uur 5km mannen (Time Trial)
13:30 uur 5km vrouwen (Time Trial)

Zondag 16 september
09:00 uur 25km mannen
09:15 uur 25km vrouwen

Meer informatie: EK Open Piombino.

Resultaten en startlijsten binnenkort op: Omega timing

@swimjos

Andere nieuwsberichten over dit onderwerp:

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
23 januari 1977
Henk Elzerman vervolgt zijn reeks NR's op de 400 vrij in Cardiff (25 m.baan) met 4.00.22, zijn negende record op deze afstand. Twee weken later volgt nummer tien (3.56.37).
Henk Elzerman vervolgt zijn reeks NR's op de 400 vrij in Cardiff (25 m.baan)  met 4.00.22, zijn negende record op deze afstand. Twee weken later volgt nummer tien (3.56.37).Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl