Specials:
NJK kb Amsterdam
WK kb Istanboel
EK kb Chartres

WK Montreal 2005


Inge Dekker gaat met dikke voldoende naar huis

door Oene Rusticus - 01/08/2005, 10:27 - Bron: Spits Print Mail een vriend

MONTREAL - Het klonk misschien raar, bekende Inge Dekker zaterdagavond, maar ze was blij dat de WK voor haar voorbij was. Ze was kapot, dus met de zevende tijd (26,93) op de 50 meter vlinderslag aan het einde van het toernooi kon ze vrede hebben. Want kijkend naar de tijden van de nummers n tot en met drie, kon de 19-jarige Friezin niet anders concluderen dan dat ze toch geen ,,26,3" had kunnen zwemmen. Goud ging naar de 17-jarige Australische debutante Danni Miatke (26,11), zilver en brons waren voor de Zweedse Anna-Karin Kammerling (26,36) en Therese Alshammer (26,39). Dekker: ,,Als ik mezelf voor dit WK een rapportcijfer mag geven dan is het al met al toch een acht."

Dekker verscheen in haar korte loopbaan nog niet eerder zo vaak aan de start op een groot toernooi als afgelopen week in Montreal. ,,Normaal kwam ik op n afstand uit en dan was het meteen klaar." Alles bij elkaar opgeteld staat de teller na zeven dagen zwemmen nu op tien. Op de individuele nummers (zes starten) werd ze zesde op de 100 vlinder en zevende dus op de 50. In de estafettes (vier starten) werd de TWN-zwemster niet gespaard, in tegenstelling tot Marleen Veldhuis, hetgeen haar nu toch opbrak.

Vooral de 4x200 vrij van donderdag eiste zijn tol. Met pijn in haar armen en benen werd Dekker de dag daarna wakker, terwijl ze zich toen moest kwalificeren voor de 50 vlinder. ,,Ik ben nu echt op. Daarom liep het vanmorgen in de wisselslagestafette ook niet meer zo goed. Na de 4x200 vrij werd het allemaal wat minder. Ik was wel blij met mijn persoonlijk record daarop (met 1.59,95 ze is de derde Nederlandse zwemster die binnen de twee minuten blijft, red.). Ach, je kunt niet alles hebben", klonk het berustend uit de mond van de vlinderspecialiste die ook haar persoonlijke records op de 100 vlinder en 100 vrij aanscherpte.

Of het dan niet beter was geweest om die estafettes te laten schieten? ,,Nee", vindt Dekker. ,,Ik moest daarin wel uitkomen, omdat Marleen de 50 en 100 vrij nog moest zwemmen. Zij heeft meer medaillekansen dan ik. Ik heb na de estafettes alles eraan gedaan - rusten, eten van koolhydraten - om weer goed te worden." Tevergeefs blijkt nu achteraf.

Dit WK heeft Dekker naast snelle tijden ook waardevolle lessen opgeleverd. ,,De 100 vlinder heb ik verkeerd aangepakt. Dat zal niet meer gebeuren. Vandaag was ik goed gespannen. En ik zal ook minder op anderen letten die naast me liggen in het water."

,,Dit WK is zeker een inspiratie voor mij geweest. Ik heb dit jaar harder getraind dan ooit, maar dat zal nog meer moeten worden. Anders kom ik er niet", weet Dekker, die zich voor de WK over twee jaar in Melbourne alvast twee medailles ten doel heeft gesteld. ,,Ik zal naast twintig uur per week zwemmen, meer krachttraining moeten gaan doen. Dit laatste is het afgelopen jaar erbij ingeschoten omdat mijn trainingsuren al zo werden opgeschroefd. Nu moet ik het gaan combineren, met ng meer kilometers maken en ng meer vlinderen. Ik zie er nu even tegenop."Terug naar het overzicht

All contents copyright
© Zwemkroniek.com
All rights reserved
18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.
Jostalgie.nl zwembeelden van toen

WK korte baan Hong Kong 1999 4x100 vrij mannen

In de bezetting Mark Veens, Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband levert de Nederlandse ploeg in Hong Kong een wereldprestatie met het behalen van de zilveren medaille op de koningsestafette.


Bekijk de video op Jostalgie.nl